Digidexo.com

Tegn og symptomer av trykksår

Tegn og symptomer av trykksår


Trykksår, også kalt trykksår eller liggesår, er sår på huden som utvikler vanligvis på grunn av vedvarende press på en bestemt del av kroppen. De vanligvis plage eldre og andre med begrenset mobilitet, slik som de i rullestol og sengeliggende pasienter. Selv om trykksår kan starte ut som en mild irritasjon kan de fort bli et alvorlig medisinsk problem hvis ikke gjenkjennes og behandles aggressivt.

Red Itchy Skin

The National Pressure Ulcer Advisory Panel har definert fire stadier av alvorlighetsgrad for trykksår. Den første fasen er preget av et rødt område av huden som kan klø eller forårsake smerte. Dette området kan være enten varmere eller kaldere enn huden rundt. I folk av farge, kan huden se ashen, blå eller lilla. Det er også nonblachable (området slår seg ikke hvit når trykket er brukt). Selv om det på dette stadium ikke sår er faktisk er til stede, vil det berørte området bli en aktiv trykksår med mindre det er inngrep.

Blemmer

Trinn to av trykksår er ofte preget av en blemme på huden. Blemme kan enten være intakt eller delvis sprukket. Ingen subkutant vev vil bli eksponert på dette stadiet. Vevet rundt blemme kan være rød eller lilla.

Skin Loss

Et annet tegn på at et trykksår har inngått trinn to er huden tap. Dette kan innebære enten epidermis (øverste laget av huden) eller dermis (en dypere lag) eller begge lag.

Ømhet og stygg lukt

Ifølge MedlinePlus, ømhet rundt såret, og en stygg lukt som kommer fra såret er tegn på mulig smitte. Hvis ikke behandles, kan infeksjonen spre seg til andre deler av kroppen. Hvis noen viser tegn til en fase to trykksår eller presenterer tegn på infeksjon, bør en lege konsulteres.