Digidexo.com

Natriumvalproat bivirkninger

Natriumvalproat (Depakene) er et stoff som brukes til å behandle epilepsi. Det er ikke klart hvordan Depakene styrer epilepsi, men det øker konsentrasjonen av gamma-aminosmørsyre, et kjemisk signalstoff som bærer impulser fra en nervecelle til en annen.

Levertoksisitet

Ifølge RxList, er Depakene nesten fullstendig metabolisert eller brutt ned i leveren og kan forårsake toksiske reaksjoner som kan føre til leversvikt og død. Barn under to, særlig de som tar mer enn ett antiepileptika eller hvis epilepsi er assosiert med mental retardasjon eller annen metabolsk sykdom, har økt risiko for leverskade og må overvåkes nøye. Tegn på leversvikt inkluderer svakhet, sløvhet, gulsott, kvalme, oppkast og mangel på matlyst. Personer med leversykdommer bør ikke ta Depakene.

Fødselsskader

Ifølge Drugs.com, kan Depakene forårsake alvorlige fødselsskader, inkludert nevralrørsdefekter, som ryggmargsbrokk, hjertefeil og beinskader. Kvinner i fertil alder bør få andre medisiner hvis mulig, eller bruke to metoder for prevensjon under behandling med Depakene. Risikoen for fosterskader er omtrent fire ganger så høyt med Depakene og lignende medikamenter som med andre typer antiepileptika.

Pankreatitt

Depakene kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen. Pankreatitt er preget av sterke magesmerter, samt kvalme, oppkast og tap av appetitt. Pankreatitt kan oppstå kort tid etter behandlingsstart eller etter langvarig bruk, men Depakene bør seponeres hvis pankreatitt oppstår.

Suicidale tanker

Depakene kan forårsake depresjon som fører til selvmordstanker og selvmordsforsøk, så folk bør overvåkes nøye for humørsvingninger eller tegn på depresjon under behandling. Drugs.com bemerker at depresjon kan oppstå innen en uke etter begynnelsen terapi.

Somnolens

Søvnighet, en konstant tilstand av søvnighet, kan forekomme hos eldre voksne som tar Depakene. Dette kan hindre folk fra å ta vare på seg selv på riktig måte eller å spise og drikke nok. Ifølge Drugs.com, omtrent halvparten av dem som opplever somnolens også gå ned i vekt på grunn av dårlig ernæring under behandling.

Blood Disorders

Blodplater (trombocytter) er nødvendig for blodpropp og for å forhindre blødninger, men Depakene kan forårsake trombocytopeni, redusert antall blodplater, så trombocytter bør monitoreres med økt blåmerker eller blødninger.

Høye nivåer av ammoniakk kan oppstå med Depakene. Hymperammonemia kan føre til encefalopati med psykiske forandringer, kvalme og oppkast.

Hypotermi

Noen ganger Depakene fører til at normal kroppstemperatur til å falle til unormale nivåer under 35 grader Celsius eller 95 grader Fahrenheit. Dette kan påvirke flere kroppens systemer som sirkulasjon bremser. Hypotermi kan også være et tegn på hyperammonemi.