Digidexo.com

Irritabel tarm syndrom Symptomer og årsaker

Irritabel tarm syndrom (IBS) er en fordøyelseskanal lidelse som resulterer i kroniske mage ubehag og smerte. Ifølge Mayo Clinic, nesten 20 prosent av amerikanske voksne har irritabel tarm symptomer. Symptomene og årsakene til irritabel tarm kan behandles med medisiner og atferdsendringer som endring av kosthold og stressmestring.

Magesmerter

Magesmerter og kramper er symptomer på irritabel tarm-syndrom som kan være alvorlig og begrense en persons evne til å utføre daglige aktiviteter.

Nedsatt tarmfunksjonen

Alvorlig diaré som veksler med forstoppelse er et symptom på irritabel tarm-syndrom og kan ikke svarer godt til typiske hjem rettsmidler og medisinske behandlinger.

Gass

Gas (flatulens) og abdominal oppblåsthet er symptomer på irritabel tarm som kan være ubehagelig og pinlig.

Mat utløser

Ifølge Mayo Clinic, visse typer matvarer som meieri, koffeinholdige drikker og alkohol kan utløse eller forårsake irritabel tarm syndrom.

Stress

Belastende livshendelser eller uvanlig daglig stress på grunn av arbeid, familie eller økonomi kan forverre symptomene på irritabel tarm.

Infeksjoner

Irritabel tarm kan være forårsaket av sykdommer og infeksjoner i fordøyelsessystemet som gastroenteritt eller matforgiftning.

Hormoner

Hormonelle svingninger i kvinner kan forårsake eller forverre symptomer på irritabel tarm, spesielt i dagene før menstruasjon.