Digidexo.com

Forskjellige typer vitaminer

Forskjellige typer vitaminer


Vitaminer er nødvendig for å sikre sunn utvikling og kroppsfunksjoner hos både barn og voksne. Det er seks forskjellige typer av vitaminer. Hver har ulike formål i kroppen vår. Noen hjelpe oss med å forbedre nattsynet, mens andre tar på den vanskelige oppgave å holde immunsystemet og bein i tip-top form.

Vitamin A

Vitamin A er mest kjent for sin evne til å forbedre synet. Men vitamin A sørger også for at kroppen opprettholder et sunt immunsystem og peak reproduktiv helse. En mangel på vitamin A kan føre til grov hud, nedsatt nattsyn og økt mottakelighet for virusinfeksjoner. Gode ​​kilder til vitamin A er gulrøtter, melk, spinat og rød paprika.

B-vitaminer

B-komplekset består av vitaminene B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (niacin), B6 ​​(pyridoksin), B9 (Folat), B12 (Ctanocobalamin), Biotin og Pantotensyre. Vitaminer i B-komplekset hovedsakelig hjelpe til å fremme en rask appetitt og frigjør energi, noe som sikrer en sunn nervesystemet og skape essensielle fettsyrer. En mangel på B-vitaminer kan føre til anemi, eksem og pellagra, blant andre forhold. Gode ​​kilder til B-vitaminer er korn, meieriprodukter, kjøtt og grønne grønnsaker.

Vitamin C

Vitamin C hjelper kroppen å helbrede sår, absorbere jern, bekjempe infeksjoner, opprettholde sunt tannkjøtt og produsere kollagen. En mangel på vitamin C kan føre til neseblod, skjørbuk, gingivitt, tørr hud, langsom tilheling av sår og økt sårbarhet for infeksjoner. Hold kroppen din full av vitamin C ved å spise sitrusfrukter, jordbær, vannmelon, kål, tomat og brokkoli.

Vitamin D

Vitamin D sikrer at legemet holder sterke bein, sunne nivåer av kalsium og fosfor og hindrer utvikling av hypertensjon og osteoporose. En mangel på vitamin D kan føre til osteoporose, rakitt og osteomalasi. Mat kilder som er rike på vitamin D er egg, melkeprodukter, laks, tran, frokostblandinger og margarin.

Vitamin E

Vitamin E virker som et filtreringssystem for å sikre at lungene forblir uskadet ved forurensning. Vitamin E er også viktig i dannelsen av røde blodceller, og sørger for at vev i kroppen er i toppform. Når noen opplever en mangel på vitamin E, de er i faresonen for å utvikle tilstander, som for eksempel anemi, perifer neuropati, skjelettmyopati og ataksi. Vitamin E finnes i hele korn, solsikkefrø, grønne grønnsaker, avokado og peanøttsmør.

Vitamin K

Vitamin K er viktig for normal blodlevring (den typen som stopper blødningen når du får et kutt). I tillegg rapporterer New York Times at noen studier tyder på at vitamin K hjelper opprettholde sunne bein i eldre. Selv om vitamin K-mangel er svært sjelden, nyfødte er mer sannsynlig å bli født med en vitamin K-mangel; Denne tilstanden kalles hemoragisk sykdom hos den nyfødte. Imidlertid, til voksne med en manglende evne til å fordøye vitaminer fra tarmkanalen kan utvikle en mangel. Voksne med en vitamin K-mangel er mer sannsynlig til å få blåmerker, har indre blødninger og dårlig koagulering. Mat kilder som er rike på vitamin K finnes i meieriprodukter, soyabønner og grønne grønnsaker.