Digidexo.com

Variant Angina årsaker og symptomer

Variant angina, som også kalles Prinzmetals angina, er en sjelden form for angina hvori symptomene vanligvis oppstår bare når en person er i ro. Personer med Prinzmetals angina vil ikke oppleve symptomer under eller etter fysisk anstrengelse eller stress, som er typisk med andre typer angina. Personer med variant angina også en tendens til å oppleve angrep i klynger, med tilstanden da ikke forårsake noen problemer for en periode. Variant angina er diagnostisert bare i om lag 2 prosent av personer med angina, og det kan behandles med medisiner som kalsiumkanalblokkere og nitrater.

Årsak

Variant angina er forårsaket av en krampe i kransarterien, med det resultat at hjertet ikke får nok oksygenrikt blod. Når krampe oppstår, folk med angina begynne å oppleve brystsmerter.

Aterosklerose

Om lag to tredeler av personer diagnostisert med variant angina har en alvorlig blokkert koronararterie, en tilstand som kalles aterosklerose. I de fleste tilfeller skjer spasme som forårsaker en anginaanfall i nærheten av blokkeringen.

Symptomer

Symptomer på alle former av angina, deriblant angina variant, omfatter brystsmerte og ubehag. Angina lider ofte si et angrep føles som noen står på brystet sitt, forårsaker press, tetthet og tyngde.

Mens resten

En av de unike egenskapene til variant angina er at symptomene vanligvis forekommer kun når en person er i hvile eller sove. De fleste variant angina angrep oppstå mellom midnatt og 8 am, og de kan bli alvorlig smertefullt.

Andre effekter

Symptomene på variant angina ikke bare påvirke hjertet. Tetthet og press som karakteriserer et angina angrep kan bli følt over store deler av overkroppen, blant annet rygg, nakke, kjeve, skulder og venstre arm. Andre mulige symptomer er kvalme og oppkast, svetting, svimmelhet og kortpustethet.