Digidexo.com

Glaukom Disease

Den optiske nerven på baksiden av øyet kan bli skadet ved økt trykk eller dårlig blodgjennomstrømning. Denne skade er kjent som glaucoma. Når alt fungerer, genererer øyet en klar væske som kalles vandig som fyller fremre kammer mellom iris og hornhinnen. Et system av avløp lar den vandige å strømme ut av det fremre kammer. Intraokulært trykk bestemmes av flo og fjære i produksjon og drenering av det vandige. Når avløp ikke fungere skikkelig, det intraokulære trykket øker, og skade på synsnerven oppstår. Skaden er ikke reversibel, og uten behandling, vil forverres til blindhet resultater.

Typer

Åpenvinkelglaukom er den vanligste typen. Selv om det fremre kammer av øyet ser normalt, vandige fluider bygger her, legger press på den optiske nerven. Dette kan føre til skade på synsnerven og netthinnen. En annen form for grønn stær, kalles akutt vinklet glaukom, oppstår bare om lag 10 prosent av glaukom pasienter. Vanligvis rommet mellom hornhinnen og iris er tynnere enn vanlig, reduseres mengden av vandig det kan strømme gjennom den. Hvis det blir fullstendig blokkert, intense smerter i øyet, forvrengt syn, regnbuer rundt lys og kvalmen kan oppstå. Komplett blindhet kan resultere i bare et par dager hvis den ikke behandles umiddelbart. Sekundær glaukom er kontrahert som følge av en annen medisinsk tilstand som diabetes eller øye traumer. Medfødt glaukom er svært sjeldne, sett bare hos spedbarn og nesten alltid krever kirurgi for å korrigere.

Symptomer

Grønn stær er ofte en usynlig sykdom, som mer vanlig åpen vinkel form har ingen symptomer før noen synstap er bemerket av pasienten. Det tapet ikke erstattes. Spiss vinkel nedleggelse ikke har gjenkjennelige symptomer, inkludert intense smerter i øyet, hodepine, mulig kvalme og oppkast, uklart eller nedsatt syn og følsomhet for lys, muligens med regnbuer vises rundt lysene. Disse symptomene er alvorlige, og øyeblikkelig hjelp bør søkes umiddelbart. Medfødt glaukom er anerkjent av en forstørret hornhinne, lysfølsomhet og river av øyet.

Risikofaktorer

Noen risikofaktorer kan indikere en høyere sjanse for å utvikle glaukom. En familie historie av sykdommen, tidligere skader på øynene, tilstedeværelse av diabetes, migrene og å være nærsynt øke oddsen for å få sykdommen. Etnisk bakgrunn spiller en rolle: afro-amerikanere er seks ganger så stor risiko for å utvikle glaukom som kaukasiere, men årsakene er uklare. Alle over 60 har en økt risiko, også. Hjertesykdom og høyt blodtrykk, blir også risikoen, som gjør bruk av kortikosteroider over lange tidsperioder.

Forebygging

Personer over 40 år bør ha sin intraokulært trykk kontrolleres årlig for å oppdage glaukom. Tidlig oppdagelse kan tillate progresjon av sykdommen for å bli bremset eller stoppet. Opprettholde en sunn vekt og holde blodtrykket på anbefalte nivåer. Beskytt øynene dine ved å bruke beskyttende briller når du spiller sport eller arbeider med verktøy eller annet utstyr som kan forårsake skade på øyet. Øyeskader kan føre til grønn stær. Nipp væske langsomt og ofte. Å drikke store mengder væske på en gang kan føre til at det intraokulære trykk for å øke.

Behandling

Behandlingen er vanligvis anvendelse av øyedråper. Noen ganger mer enn én type benyttes sammen for å bidra til å avlaste trykket fra den optiske nerven. En kombinasjon av øyedråper og muntlig medisiner kan være foreskrevet. Laser behandling eller kirurgi kan være nødvendig dersom medisinen ikke senke intraokulært trykk nok. Laser kirurgi er gjort i legens kontor og varer vanligvis 10 til 20 minutter, og at formålet er å åpne tette avløp slik at den vandige kan renne. En type av operasjon som kalles en trabeculectomy innebærer et snitt i sclers eller hvite i øyet for å fjerne en liten del av trabekelverket. Dette gjør det mulig for den vandige til avløp. Hullet er dekket, og antibiotika er foreskrevet. Drenering implantater blir noen ganger brukt for barn eller pasienter med sekundær glaukom.