Digidexo.com

Alkohol og skrumplever

Alkohol og skrumplever


Alkoholisk levercirrhose er den mest alvorlige typen av alkohol-indusert leversykdom, og er den ledende dødsårsaken blant kroniske alkoholikere. Skrumplever er utskifting av normal leveren vev med arrvev. Drukket tett er den vanligste årsaken til skrumplever.

Fakta

Alkoholisk levercirrhose oppstår vanligvis etter mange år med tung drikking. For noen mennesker, kan det utvikle seg i en kortere periode. I skrumplever, svekkes sakte leveren. Som arrvev erstatter friskt vev, er strømningen av blod gjennom leveren delvis blokkert. En frisk lever er i stand til å regenerere. Som cirrhose skrider frem, blir leveren mer og mer syke, og den mister evnen til effektivt å erstatte ødelagte celler.

Leverfunksjon

Leveren er en av de største og mest kompliserte organer i kroppen. Den behandler proteiner og enzymer. Det hjelper kroppen fordøye fett og bryte ned kolesterol. Det fjerner giftstoffer fra blodet. Hvis du drikker tungt og utvikle skrumplever, blir leveren klarer å utføre disse vitale funksjoner.

Alkohol og leversykdom

Drikker moderat vanligvis ikke forårsaker leverskader. Men å drikke store mengder over flere år nesten alltid fører til skade på leveren. Beløpet som trengs for å skade leveren varierer fra individ til det neste, men vanligvis forbruker tre eller flere drinker om dagen kan føre til leverskader.

Typer

Det er tre typer alkohol-indusert leversykdom. Den første kalles fettlever. Dette markeres med en opphoping av fettceller i leveren og er sett i nesten alle kroniske drinkers. Som drikking utvikler seg, fører det til en betennelse i leveren kalles alkoholisk hepatitt. Hvis du utvikler alkoholisk hepatitt, kan du oppleve kvalme, oppkast, gulsott, tap av matlyst og magesmerter. På dette stadiet, er leverskade reversibel hvis du slutter å drikke. Fortsatt tung drikking kan føre til skrumplever eller en opphoping av arrvev. Skaden til leveren fra skrumplever er ikke reversibel. Selv alkoholisk levercirrhose er ofte kronisk og dødelig, kan det stabilisere seg hvis du avstå fra alkohol.

Forebygging / løsning

Hvis du har skrumplever, er det presserende at du sluttet å drikke. Legen kan anbefale at du følger en spesiell diett eller legge vitamintilskudd for å hjelpe skadet leveren. I avanserte tilfeller av levercirrhose, kan den eneste behandling som en transplantasjon. Du vil ikke kvalifisere for en transplantasjon hvis du aktivt misbruker alkohol. Legen din kan anbefale at du deltar i en alkoholisme recovery program.