Digidexo.com

Tuberkulose Beskrivelse

Tuberkulose eller TB, er en svært smittsom sykdom som vanligvis angriper lungene, men kan angripe hele kroppen. Det kan være dødelig. Noen mennesker smittet med tuberkulose ikke er symptomatisk siden tuberkulose kan forbli en sovende eller aktiv sykdom.

Transmission

Tuberkulose sprer seg når en smittet person hoster, nyser eller snakker og utgivelser infeksiøs dråper i luften. Tuberkulose ikke sprer seg fra å dele mat, vann og personlige gjenstander eller kyssing.

Symptomer

Tuberkulose forårsaker en alvorlig hoste vanligvis varer i noen uker, noen ganger med blod. Infiserte mennesker opplever tap av matlyst, feber, vekttap, frysninger, brystsmerter, tretthet og svakhet.

Latent tuberkulose

Latent tuberkulose ikke forårsaker noen symptomer og er ikke infeksiøs, men dukker opp i blodprøver. Men en gang hvis kroppen er ikke lenger i stand til å bekjempe bakterier det kan bli aktiv tuberkulose. Latent tuberkulose behandling innebærer en ni måneders forskrivning av Isoniazid.

Diagnose

Den Mantoux tuberkulintest injiserer en væske kalt tuberkulin under huden. Etter en til to dager, kontrollerer en lege hudens reaksjon. En annen måte å diagnostisere tuberkulose er en blodprøve, som måler immunsystemets reaksjon på tuberkulosebakterier.

Behandling

Behandling av tuberkulose krever å ta fire forskjellige medisiner - Isoniazid, rifampicin, etambutol og pyrazinamid - for en periode på seks til 12 måneder. Ikke følger de anbefalte retningslinjene for å ta disse medikamentene kan føre til resistente TB, som krever behandling som er mer aggressive.