Digidexo.com

Hva er årsaken til tett nese allergi?

Nesetetthet, et kjennetegn på luftbårne allergier, kan være en smålig irritasjonsmoment. Men hvis nesegangene blir smittet, symptomer blir stadig verre. Tett nese ofte indikerer at noe i luften som forårsaker problemene dine - enten utendørs eller i innemiljøet. Forstå årsaken til nesetetthet innebærer å vite hva som forårsaker allergi, helt ned til å identifisere de partiklene som forårsaker dette svaret.

Hva som forårsaker allergi?

Allergi er et resultat av en defekt immunsystem som feilaktig identifiserer visse proteiner som finnes i ufarlige stoffer som skadelige inntrengere. Som svar på eksponering mot disse proteinene, produserer kroppens immunsystem sine egne proteiner, kalt IgE-antistoffer. Under normale omstendigheter, disse antistoffene beskytte deg mot skadelige stoffer som forårsaker infeksjon og sykdom. Men hvis du har allergi, sender immunsystemet antistoffer til ellers harmløse stoffer, utløser frigjøring av histaminer som forårsaker en rekke ubehagelige symptomer, inkludert nesetetthet.

Hvorfor Allergi føre til tett nese?

Neseluftveier og vev i bihulene, som er den luftbårne allergener første kontaktpunkt, er også en av de første til å reagere. Nese og bihuler bli irritert og betent som antistoffene gjøre kampen med allergenet, forårsaker lunger og andre symptomer. Nesetetthet er også kjent som "allergisk rhinitt" i medisinsk terminologi. Et annet vanlig navn på nesetetthet som skyldes allergi er "høysnue", og dermed navnet på grunn av symptomer som utviklet seg under høyet sesongen. Hvis du lider av nesetetthet, kan du føle andre effekter av høysnue også, inkludert kløende, rennende øyne og blokkerte ører.

Når Betyr Nesetetthet oppstå?

Hvis allergi er resultatet av pollen, vil nesetetthet ofte skje i løpet av våren, sommeren og høsten, når trær, gress og ugress, henholdsvis produserer mest pollen. En av de verste allergener er ragweed, som blomstrer fra sensommeren til frost. Men du kan også være allergisk mot stoffer i din husstand miljø. Andre vanlige luftbårne allergener er støvmidd, muggsporer, dyr dander, fjær og visse kjemiske forurensninger. Mens nesetetthet er vanligvis assosiert med eksponering for luftbårne partikler, kan du også lider av nesetetthet hvis du er allergisk mot bestemte matvarer, insektgifter og enkelte medikamenter.

Identifisere kilden til Nesetetthet

For å finne ut om nesetetthet er et resultat av en allergi, kan en lege anbefale visse testprosedyrer. Under en hudtest, huden er stukket og utsatt for proteiner som finnes i spesifikke allergener. En positiv reaksjon på huden - en hevet rød Welt - indikerer en allergisk reaksjon. Blodprøver identifiserer også følsomheten til allergener ved å måle mengden av IgE-antistoffer i blodet. Begge testene hjelpemiddel i å begrense listen over gjerningsmannen som kan forårsake nesetetthet. En detaljert dagbok over når du har opplevd tidligere nesetetthet, samt type og alvorlighetsgraden av symptomene dine, er også nyttig med legen din.

Behandling Allergi Relaterte Nesetetthet

Den mest effektive måten å redusere nesetetthet relatert til allergi er å unngå de stoffene som forårsaker dette svaret. Holde din husstand fri for støv, mugg og andre miljømessige allergener kan sterkt redusere nesetetthet. Men dette kan ikke være fullt mulig når allergener er pollen. Medisinen brukes til å redusere immunsystemets respons og lindre symptomer. Legemidler som brukes kan være over-the-counter eller foreskrevet av legen din, og kan komme i form av oral medisin, nesespray og øyedråper. Hvis nesetetthet er alvorlig og gjennomgripende, kan du vurdere immunterapi, der allergi injeksjoner gis over en rekke år å desensitize deg fra visse allergener.

Vær forberedt på nesetetthet Allergi

Hvis allergi er forårsaket av luftbårne pollen, er det ofte nyttig å vite når du kan oppleve tett nese. The American Academy of Otolaryngic Allergi har gitt sesong diagram i linken nedenfor som kan fortelle deg når ragweed og trær og gress pollen er i blomst (klikk på "pollen kartet" under Pasient Resources).