Digidexo.com

Divertikulitt Symptomer og Cures

Divertikulitt Symptomer og Cures


Divertikulitt oppstår når poser i tykktarmen blir betent eller infisert. Det er ikke uvanlig å utvikle disse poser, kalt diverticula, som du alder. Omtrent 10 til 25 prosent av personer med diverticula hvert utvikle divertikulitt. Kosthold spiller en rolle i divertikulitt og leger anbefaler flere endringer i livsstil for å redusere sjansen for tilbakefall.

Symptomer

Hvis du har divertikulitt, kan du oppleve plutselige, sterke smerter på nedre venstre side av magen. I noen mennesker, smerten øker gradvis over flere dager. Smerten blir verre når du flytter eller bøye over. Smertene kan være ledsaget av gass, oppblåsthet, kvalme, oppkast, frysninger, feber, forstoppelse, mage ømhet, mangel på matlyst eller diaré.

Risikofaktorer

Alder er en av de mest vesentlige risikofaktorer, og du er mer sannsynlig å utvikle divertikulitt hvis du er over 40. En mangel på mosjon og utilstrekkelig fiber i kosten kan også øke sjansene for å utvikle denne tilstanden.

Diagnose

Før diagnostisering divertikulitt, vil legen ta en medisinsk historie, be deg om å beskrive dine symptomer og sjekke magen for tegn på ømhet. En blodprøve vil bli utført til fast bestemt på hvis du har en forhøyet hvite blodlegemer, noe som indikerer infeksjon. X-stråler og computertomografi (CAT) skanner vil tillate legen din for å fastslå om du har poser som er infisert eller betent.

Behandling

Milde tilfeller av divertikulitt kan behandles med smertestillende medisiner og antibiotika. En klar væske eller tørt diett lav på fiber anbefales inntil smerten avtar. Hvis du er i store smerter og klarer ikke å drikke væske, vil du sannsynligvis bli innlagt på sykehus og gitt intravenøs (IV) antibiotika. Ernæring vil også bli gitt gjennom IV for å gi tarmer en sjanse til å hvile og gjenopprette. I meget alvorlige tilfeller, kan kirurgi være nødvendig for å fjerne en skadet del av tykktarmen.

Livsstilsendringer

Livsstilsendringer kan hindre eller redusere sjansen for ytterligere angrep. Leger anbefaler at folk som har hatt divertikulitt spise mer fiber, for eksempel grønnsaker, frisk frukt og helkorn. Disse matvarer hjelpe myke avfallsmaterialet, slik at den kan passere gjennom kolon raskere. Fiber bør tilsettes gradvis for å hindre at gass eller oppblåsthet. Hvis du ikke kan få nok fiber i kosten din, kan du bruke en fiber supplement, for eksempel citrucel eller Metamucil. For å unngå forstoppelse, leger anbefaler at du drikker rikelig med væske og bruke badet så snart du først begynner å føle behovet for å evakuere tarmer. Daglig mosjon kan bidra til å minske trykket i tykktarm og bidra til å regulere tarmfunksjonen.

Frø

For mange år, leger anbefalte unngått å spise matvarer med frø, som for eksempel tomater og jordbær, som det ble antatt at disse frøene kan bli fastklemt i diverticula og føre til betennelse og infeksjon. Fordi det er ingen vitenskapelige bevis som støtter ideen om at frøene bidrar til divertikulitt, unngå frø er ikke lenger foreslått som en måte å unngå tilbakefall mindre frø har utløst en blusse opp i det siste.