Digidexo.com

Hva er den kliniske beskrivelse av emfysem?

Hva er den kliniske beskrivelse av emfysem?


Emfysem er en type av kronisk obstruktiv pulmonal sykdom (COPD). Når veggene mellom lungeblærene (alveolene) i lungene mister sin elastisitet, svekke og i sin tur, break, oppstår denne sykdommen. Uten friske luftblærer i lungene, kan kroppen din ikke får nok oksygen. I tillegg, uten lunge elastisitet blir det vanskelig å holde luftveiene åpne. Som luftstrømmen er blokkert, blir det vanskelig å få igjen pusten. Hoste og kortpustethet er de to viktigste symptomene på emfysem.

Slik fungerer det

Du har ca 600 millioner alveoler i begge lungene. Innenfor sine delikate vegger lever små blodkar, kalt kapillærer, der oksygen du puster inn erstatter karbondioksid i blodet. Når du puster, alveolene utvide og kontrakt. Med emfysem, sacs 'delikate vegger mister elastisitet, noe som får dem til å bryte. Dette resulterer i dannelsen av større, mindre effektive blærer, som ikke kan håndtere normalt med utveksling av oksygen og karbondioksyd. Dette betyr at mengden av oksygen kroppen får blir stadig mindre som mer alveolene pause. Når disse sekker er skadet, er det umulig å reparere dem.

Progresjon av symptomer

Emfysem er ikke en tilstand med plutselig innsettende. I stedet utvikles det gradvis i løpet av en lang tidsperiode (som luftblærer bli skadet). Ved starten, kan du ha problemer med å puste bare under kraftig mosjon. Dette vil etter hvert utvides til også ikke-anstrengende aktivitet. På avanserte stadier, blir exhaling svært vanskelig og puste begynner å ta opp mye mer energi at det skal, forårsaker tretthet. Etter den tid kjente symptomer presentere seg selv, har lungene er skadet irreversibelt. Av denne grunn, emfysem behandlinger fokusere på å hjelpe pasienten til å være mer komfortable og unngå ytterligere skade snarere enn "herding" tilstanden. Hoste er et annet viktig symptom på lungeemfysem. Ofte, en emfysem pasienten lider også av kronisk bronkitt.

Årsaker og risikofaktorer

Den vanligste årsaken til emfysem, med en stor margin, er sigarettrøyking. Dette er fordi sigarettrøyk midlertidig lammer flimmerhårene, små hår som er ment å beskytte lungene fra irritanter du inhalerer. Tobakksrøyk hindrer denne handlingen, slik at bakterier inn dine alveolene. Disse irritanter til slutt å ødelegge de elastiske fibrene i veggene i alveolene. Røykere med HIV står overfor en enda større risiko for å utvikle emfysem.
En langt mindre vanlig årsak til lungeemfysem er en genetisk proteinmangel. Proteinet alfa-1-antitrypsin beskytter de elastiske fibrene i lungene fra spesifikke enzymer. Uten dette proteinet, enzymer sakte skade lungene dine.
Andre risikofaktorer for emfysem inkluderer eksponering for forurensende stoffer eller kjemiske gasser og bindevevssykdommer.

Ikke-kirurgisk behandling

Behandlingen er basert på om dine symptomer er mild, moderat eller alvorlig. Det første rådet en lege ville gi til en lidende av emfysem er å slutte å røyke. Trening og pusteøvelser kan bidra til å styrke musklene som brukes for å puste. Dersom pasienten har særlig problemer med luftveiene innsnevring, er bronkodilaterende medikamenter noen ganger foreskrevet. Innånding eller svelging, disse stoffene slappe luftrørene i lungene, hjelpe pasienten til å puste lettere. Alvorlig forverring blir behandlet med et kortikosteroid inhalator. Langvarig bruk, men kan føre til alvorlige bivirkninger --- som høyt blodtrykk og diabetes. Vanlige komplikasjoner av lungeemfysem omfatter flere typer luftveisinfeksjon. Disse blir ofte behandlet med antibiotika.

Kirurgisk behandling alternativer

Emfysem pasienter kan kvalifisere for lungetransplantasjon. Denne store prosedyren er reservert for de med en alvorlig sak som ikke har respondert på andre behandlinger. Vanligvis er kun en lunge transplantert fordi dødeligheten er lavere enn hvis begge lungene er erstattet. Et annet alternativ for akutte tilfeller er lungevolumreduksjon kirurgi (LVRS). I dette tilfellet vil en kirurg fjerne de mest alvorlig skadede biter av lungevev. Uten denne dødvekt, har sunnere vev mer plass til å gjøre jobben sin. Det har vært noen debatt i veiing effektiviteten versus betydelig risiko involvert i denne prosedyren. Kun pasienter med svært alvorlig emfysem, som ligger spesielt i de øvre lobes av lungene, og som ikke har hatt nytte av ikke-kirurgisk behandling, har en tendens til å dra nytte av denne operasjonen. Selv de som finner lindring er bare hjulpet på kort sikt. Over tid, lungefunksjonen går tilbake til sin opprinnelige nivå. Imidlertid var ikke pasientene å gjennomgå prosedyren, er sjansen stor for at deres lungekapasitet ville ha vært fallende fra starten.