Digidexo.com

Hva betyr det å spise en balansert diett?

En balansert diett er en diett bestående av de riktige mengder av matvarer fra næringsmiddel grupperinger. Matvare grupperinger består av brød og frokostblandinger; frukter og grønnsaker; kjøtt; meieri; og søtsaker og fett. Alle som er villig til å spise en skikkelig balansert kosthold kan leve et lengre, sunnere liv.

Brød, frokostblandinger

Et balansert kosthold bør inneholde seks til 11 porsjoner daglig fra brød og korn gruppen. Den brød og korn gruppen består av hele korn brød, poteter, pasta, ris, nudler og frokostblandinger. Med hele korn og kornprodukter, anbefales det at du forbruker varianter som er høy i fiber. Brød og korn er rike på vitamin B.

Frukt, grønnsaker

Frukt og grønnsaker er gode kilder til vitaminer, mineraler og fiber og er naturlig lav i fett og kalorier. Det anbefales at du spiser fem på ni porsjoner med frukt og grønnsaker per dag, med minst en som inneholder vitamin C (gulrøtter, grapefrukt, appelsiner). Friske, hermetiske eller frosne grønnsaker samt frukt eller grønnsak juice (så lenge det er 100% juice) telle som porsjoner fra frukt og grønnsaker gruppe.

Dairy

Melk og meieriprodukter har mye protein, kalsium og mineraler. Det anbefales at du spiser 2-3 porsjoner per dag av meieriprodukter. Eksempler på meieriprodukter inkluderer ost, melk, egg og yoghurt. Fordi meieriprodukter kan være høy i mettet fett, kjøpe magre varianter (av melk, ost og yoghurt, for eksempel) når dette alternativet er tilgjengelig.

Kjøtt

Kjøtt bør bestå av to porsjoner per dag i et sunt og balansert kosthold. Fisk (bakt, aldri stekt) er en utmerket kilde til protein, og anbefales minst tre ganger per uke. Hvitt kjøtt har en tendens til å være slankere enn rødt kjøtt, så velger kalkun eller kylling flere ganger per uke. Rødt kjøtt er en utmerket kilde til jern, men det kan være høy i fett, så velger en slankere kutt og trim av fettet før steking. For vegetarianere, linser, nøtter og bønner kan erstatte kjøtt.

Godteri, Fats

Et balansert kosthold inneholder en liten mengde av denne kategorien. Den fett og søtsaker gruppen inneholder mye fett og sukker, og bør brukes kun i moderate mengder (en til to server per dag). Denne gruppen består av is, krem, kaker, sjokolade, sukkerholdige drikker, høy-fett salatdressing eller dressinger som inneholder majones, søtsaker, kaker, potetgull eller smør. Sats på lav-fett eller sukkerfrie snacks når det er mulig.