Digidexo.com

hCG Tumor Markers

hCG Tumor Markers


Tumor markører er stoffer som produseres av kroppen, enten ved svulstcellene selv eller av de omkringliggende vev som en del av kroppens immunsystem respons på svulsten, ifølge National Cancer Institute. Disse markørene kan måles enten i blod, urin eller vevsprøver, og er nyttige verktøy i kreftbehandling. Mer enn 12 ulike tumormarkører har blitt identifisert, som ulike typer svulster vil produsere forskjellige stoffer. En slik markør er humant koriongonadotropin, eller hCG.

hCG

hCG er et hormon som normalt produseres under svangerskapet, og er det da målt ved hjelp av graviditetstester. Den er produsert av spesialiserte chorion celler som danner en membran som omgir fosteret, og er synlig ved laboratorietester i løpet av dager etter befruktning. Ifølge MedicineNet.com, er hCG rolle for å stimulere utviklingen av gonadene, som enten den testikler eller eggstokker, derav begrepet gonadotropin. Noen svulster også produsere hCG.

Bruk i Cancer Care

hCG markører har flere ulike bruksområder i kreftomsorgen. Tilstedeværelsen av hCG kan diagnostisere en tumor, som hCG er aldri til stede i friske menn og er til stede hos friske kvinner bare når de gravide. Under graviditet, kan forhøyede nivåer av hCG også være en indikasjon på svangerskaps kreft. I løpet av kreftbehandling, blir hCG markører anvendes for å bestemme hvorvidt en tumor reagerer på behandling. En svulst som krymper bør tilsvare senke nivåene av hCG, ifølge National Cancer Institute. Followup omsorg med pasienter i remisjon kan også innebære screening for hCG markører, for å oppdage eventuelle tilbakevendende svulster.

Kreft oppdages med hCG

To forskjellige deler av hCG-molekylene, kalt underenheter, blir anvendt som tumormarkører. Den alfa-subenheten kan fremstilles ved tumorer i bukspyttkjertelen, hypofyse eller placenta. Beta subenhet utskilles av svulster som kommer i eggstokkene og testiklene. Beta subenhet hCG er også en svulst markør for choriocarcinoma, en livmor svulst som stammer fra tidlig embryonale celler og oppstår under svangerskapet. Choriocarcinom er raskt voksende, og kan spre seg til andre organer, ofte i lungene, ifølge National Cancer Institute.

Følsomhet

Fruktbarheten markedet har drevet industrien til å kontinuerlig forbedre følsomheten hCG tester, slik at laboratorietester av blodserum kan nå oppdage svært minutt nivåer av hormonet. Dette kombinert med det faktum at selv små svulster gi målbare mengder av hCG gjør det til et svært effektivt svulst markør, ifølge TC-Cancer.com.

Betraktninger

Ingen svulst markør som er i bruk er perfekt, og muligheten for falske eller villedende resultater alltid finnes, ifølge Daniel Hoefner i Medisinsk Laboratorium Observer. Det er mulig for en voksende tumor for å produsere senking hCG markør resultater på grunn av det faktum at tumorer er ofte bygget opp av mer enn en type celle, og ikke alle av dem vil bli utskillende hCG. Også å vurdere er det faktum at tester for hCG er mest nyttig når utført serielt: ved diagnose, og både under og etter behandling. Skulle et laboratorium endre typen av test kit den benytter til hCG deteksjon i løpet av denne tidsperioden, kan nivåene av hCG vist være skjev på grunn av kun til bruk av nye eller forskjellige kjemikalier.