Digidexo.com

Høye TSH nivåer hos barn

TSH er thyrotropin, eller skjoldbruskkjertel-stimulerende hormon, og er en av de hormoner som regulerer skjoldbruskkjertelen og kontroll metabolisme. En forhøyet TSH hos spedbarn og barn kan være en indikasjon på en manglende, skadet eller ødelagt skjoldbruskkjertelen. Alvorlig hypotyreose hos spedbarn kan føre til mental retardasjon og hjertesvikt. Tidlig diagnose og behandling viser gode resultater, men må gjøres så snart som mulig. En senket TSH kan være en indikasjon på en hypofysen problem, eller hypertyreose, det motsatte av hypotyreose.

Funksjon

TSH er hormonet ansvarlig for stimulering av skjoldbruskkjertelen til å produsere tyroksin, eller T4, og trijodtyronin, eller T3. Disse hormonene styrer stoffskiftet og handle mye som en termostat eller se-så. En lav T4 utløser et svar fra hypofysen, slippe ekstra TSH; hvis T4 eller T3 er høy, er den normale responsen en senket TSH. Hvis enten skjoldbruskkjertelen eller hypofysen er dysfunksjonelle, så dette balansert forhold mislykkes. Det er derfor nødvendig å teste både TSH, T4 og muligens T3, før en diagnose.

Hypotyreose

En manglende eller skadet skjoldbruskkjertelen hos spedbarn er en meget alvorlig tilstand. Venstre ubehandlet, fører det til alvorlig mental retardasjon. Første indikasjonene er lav muskeltonus, mangel på bevegelse og vanskelighetsgrad fôring. Fortsatt er alvorlig, men ikke så gode, er en underactive skjoldbruskkjertelen, noe som kan skje hos barn i alle aldre. Dette kalles hypotyroidisme, og symptomer inkluderer langsom vekst, mangel på energi, lav muskeltonus og fedme uten et stort matinntak. Behandling med oral tyroksin er svært effektivt, og hvis det gis tidlig kan reversere noen eksisterende mental retardasjon.

Hypertyreose

Hypertyreose hos barn kan være forårsaket av tyreoiditt - betennelse i skjoldbruskkjertelen - en diett lav på jod, eller et problem med hypofysen, som produserer TSH. Indikasjoner er ekstrem nervøsitet og hyperaktivitet, ekstrem tynnhet med en sunn appetitt, en hevelse på undersiden av halsen - noen ganger kalt en struma - en hes stemme og utstående øyne. En TSH test alene ikke etablere en diagnose, som kan indikeres med en T4-test, men en TSH / T4 kombinasjon er mer nyttig. Sykdommer assosiert med forhøyede T4 er Graves sykdom og Hashimotos tyreoiditt, en autoimmun lidelse.

Andre fakta

Thyroid funksjonsfeil kan også være arvelig, medfødt eller forårsaket av en narkotikaaksjon.

Behandling for hypertyreose som fjerner eller ødelegger skjoldbruskkjertelen uunngåelig fører til hypotyreose. TSH, T4 og T3 er enkle blodprøver som krever bare en liten blodprøve. Hypothalamus er også involvert i stoffskiftet, og denne kjertelen er større hos barn enn voksne. Vær oppmerksom på at behandling for hypotyreose er billig og effektiv; barn som er diagnostisert og behandlet kan vise en "catch-up" vekst sprute rett etter behandling.