Digidexo.com

Er Diabetes Genetisk?

Diabetes mellitus, mer kjent som diabetes, refererer til usedvanlig høye nivåer av glukose (også kjent som sukker) i blodet.
Det er mange faktorer som bidrar til utvikling av diabetes i en person, blant dem, spiller genetikk en svært viktig rolle.

Typer

Det finnes to typer diabetes: Type 1 og type 2. Type 1 er noen ganger referert til som juvenile diabetes og det meste forekomme hos unge voksne og barn. Pasienter diagnostisert med type 1 diabetes mislykkes i å produsere insulin, som er avgjørende i trans sukker til energi. Type 1 diabetes er ganske sjeldne og utgjør mindre enn 5% av alle diabetestilfellene. Hos pasienter med type 2 diabetes, insulin er ikke tilstrekkelig produsert av kroppen eller cellene ikke klarer å ta i insulin.

Betydning

Selv om genetisk faktor sterkt påvirker risikoen for å utvikle diabetes, andre miljøfaktorer som kosthold og mosjon spiller også en viktig rolle i å avgjøre om en person vil utvikle diabetes eller ikke.
Studier med identiske tvillinger indikerer at risikoen for å ha diabetes i en tvilling hvis den andre allerede har diabetes er 50% for type 1 diabetes og 75% for type 2 diabetes. Således bærer enda en person en diabetes-gen, er det mulig at hun eller han ikke vil utvikle diabetes.

Effekter

Rollen genetisk faktor i utviklingen av diabetes er sterkere i type 1 enn type 2.
For type 1-diabetes, er det flere miljømessige fakta som kan utløse start av diabetes. Disse inkluderer en infeksjon, kosthold og vær. Amming i tidlige år kan også spille viktig rolle. Folk som ble ammet er mindre sannsynlighet for å utvikle type 1 diabetes. Studier av det menneskelige genom har identifisert 18 regioner i genomet (IDDM1 til IDDM18) som er knyttet til type 1 diabetes.
For type 2 diabetes, er familiehistorie den sterkeste risikofaktoren for diabetes utbruddet. Type 2 diabetes er også sterkt knyttet til fedme. Forskere har brukt mye ressurser på å søke etter genene til type 2 diabetes. Det er nå antatt at type 2-diabetes involverer variasjoner i flere gener. To av disse genene, kalpain 10 (CAPN10) og hepatocytt nukleær faktor 4 alfa (HNF4A), er blitt identifisert ved hjelp av hel-genom linkage studier.

Betraktninger

Påvirkning av genetisk faktor på diabetes utbruddet er delvis reflektert gjennom forholdet mellom rase og diabetes forekomst. Hvite er mest sannsynlig å utvikle type 1 diabetes. På den annen side, meksikanske amerikanere, afro-amerikanere og Pima-indianerne er høyest risiko for type 2 diabetes.

Expert Insight

I 1962, etter å ha studert den epidemi av diabetes på øya Nuru foreslo Neel at menneskets gener er designet for å overleve sult og hungersnød. Når mat blir rikelig, disse genene føre legemet for å bygge opp fett butikker, som fører til fedme og økende risiko for diabetes. Denne hypotesen er ofte referert til som teorien om "sparsommelig gener."