Digidexo.com

Typer av benbrudd og behandlinger

Enkelt sagt, et brudd er et brukket bein. Hvis du noen gang falt av trampolinen eller ut av et tre, falt ned trappen eller deltatt i idrett, er sjansen du har brutt et bein.

Årsaker

Når et bein er traumatisert, er resultatet ofte et brudd. Dette traumer kan skje på grunn av et fall, bilulykke, fysisk mishandling eller sykdom. Personer som har forhold som svekker bein, som osteoporose, er også utsatt for brudd. Stress brudd på grunn av overforbruk oftest skje med idrettsutøvere.

Typer av benbrudd

Det finnes fem typer brudd --- lukket eller enkle; åpen eller sammensatte; tverrgående; green og findelt. Med en lukket eller enkle brudd bein er brukket, men huden er det ikke. En åpen eller komplisert brudd er der huden har blitt brutt, og gjennomboret av bein eller noe som treffer huden samtidig beinet er brukket. Noen ganger benet stikker ut av såret. I en tverrgående brudd, er det pause i rett vinkel med den lange akse av benet. En green fraktur innebærer en fraktur på den ene side av benet, forårsaker en bøyning på den andre siden. I et findelt fraktur, bein er oppdelt i tre eller flere stykker.

Behandling for frakturer

En av de primære behandlinger for et brudd er immobilisering. Det er svært viktig å unngå å bruke brukket bein. Behandling av frakturer kan innebære en rekke behandlinger fra en enkel splint til kirurgi. Når et brudd blir behandlet på utsiden av kroppen, leger bruker avstøpninger laget av glassfiber eller gips, en spenne, splint eller bandasjer. Hvis bruddet er behandlet på innsiden, vanligvis involverer noen form for kirurgisk prosedyre, leger bruker metallplater, skruer eller pinner til å holde de ødelagte biter av bein på plass. En annen behandlingsmetode er trekkraft, som innebærer å samkjøre et bein med en mild, trekke handling.

Healing

Når et bein er brukket, kroppen begynner umiddelbart å helbrede seg selv. Noen ganger legemet danner en slags beskyttende blodpropp eller det kan danne en callus eller et fibrøst vev. Alt dette er ment å beskytte kroppen fra ytterligere skade og hjelp i helbredelsesprosessen. En annen utvikling er at tråder av nye benceller begynner å vokse på begge sider av bruddet. Disse tråder vokse mot hverandre, slik at frakturen lukkes. Frakturer kan ta flere uker eller måneder å lege, avhengig av alvorlighetsgraden, så det er viktig å følge legens råd. Fysioterapi er noen ganger nødvendig som en del av helbredelsesprosessen.