Digidexo.com

Nyre Definition

Nyre kommer fra det greske ordet nephros, som betyr nyre. Nyre betyr bokstavelig "studiet av nyrene", men som en gren av medisin det inkluderer å studere anatomi og fysiologi av nyre og lære å diagnostisere og behandle de forskjellige typer nyresykdommer.

Definisjon

En sunn menneskekroppen har to nyrer som er ansvarlig for filtrering av giftstoffer ut av blodet og fjerne avfall, overflødige næringsstoffer og væske fra kroppen gjennom urinen. Nyrene regulere blodtrykket ved å opprettholde en balanse mellom væsker og næringsstoffer som for eksempel kalium og kalsium. Dette er kritiske funksjoner, slik svikt i nyrene skaper en livstruende situasjon.

Nyresyke

Nephrologists behandle fire kategorier av nyresykdom. Den første kategorien er nyre sykdom forårsaket av diabetes, og den andre er høyt blodtrykk. Ifølge American Society of Nephrology, diabetes står for mer enn 40 prosent og høyt blodtrykk er ansvarlig for 26 prosent av alle nye tilfeller av end-stage renal sykdom. Disse to forholdene føre til kronisk nyresykdom som skader nyrene, slik at avfall til å bygge i blodet og unnlater å opprettholde riktig blodtrykk. Glomerulonefritt og cyster er de to siste typer av nyresykdom.

Glomerulonefritt

Glomerulonefritt er en lidelse av glomeruli i nyrene. Dette er den nyre-filtrene, og i denne sykdommen de blir betent og langsomt mister sin evne til å fjerne avfallsstoffer og overflødig vann. Nesten halvparten av befolkningen har ingen symptomer. Hvis de vises, er det første symptomet vev hevelse på grunn av væskeretensjon, spesielt i ansikt og ben. Blodtrykket begynner å gå opp og hodepine eller anfall kan resultere. Dessverre, kan nyrene allerede være skadet før symptomene blir merkbare. Glomerulonefritt er ofte forårsaket av komplikasjoner fra en hals eller hudinfeksjon. Immunsystemet og arvelige lidelser kan også føre til denne sykdommen.

Cyster

Polycystisk nyresykdom er arvelig og resultater når cyster dannes på nyrene, slik at de blir forstørret. Som cyster vokse, forstyrrer de nyrenes evne til å fungere. Over tid fører dette til kronisk høyt blodtrykk og nyre infeksjoner. De kan også forårsake nyrene til å øke sin produksjon av et hormon som fører til at produksjonen av røde blodceller, noe som resulterer i for mange røde blodceller. Noen ganger cyster kan blø og forårsake smerte.

Behandling

For alle typer nyresykdom det første kurset av behandling fokuserer på den underliggende årsaken og hjelpe symptomene. Cyster kan trenge å bli drenert eller i alvorlige tilfeller nyrene kan måtte fjernes kirurgisk. For akutt nyresvikt, er midlertidig dialyse brukes til å fjerne overflødig væske og kontrollere høyt blodtrykk. Den eneste langsiktige løsningen er en nyretransplantasjon, men når det ikke er mulig, er dialyse eneste alternativet.