Digidexo.com

Pseudo-Gout Årsaker

Gikt er en sykdom hvor urinsyre krystaller avsettes i de felles områdene, som forårsaker smerte og betennelse. Pseudo-gikt er en sykdom som ligner gikt, bortsett fra at krystallene avsettes i leddene er kalsiumpyrofosfat-dihydrat, en forbindelse opprettes fra nedbrytning og dannelse av ben. Mens det finnes behandling for å reversere krystallavleiringer i gikt, styring av pseudo-gikt innebærer stort sett smertebehandling.

Gikt

Urinsyre er et biprodukt av ufullstendig protein sammenbrudd. Ettersom konsentrasjonen av urinsyre økninger i blodplasma, urinsyre krystaller begynner å dannes. Som plasma blir filtrert inn i et felles mellomrom for å danne leddvæsken til å smøre skjøtene, blir krystallene avsettes i leddene, forårsaker betennelse og smerte.

Pseudo-Gout

På pseudo-gikt, er det også smerte og hevelse, hvor krystallene er deponert. I motsetning til gikt, betyr pseudo-gikt ikke involvere urinsyrekrystaller. I stedet er de krystaller i pseudo-gikt laget kalsiumpyrofosfat-dihydrat (CPPD), et biprodukt av bendannelse og ødeleggelse. Pseudo-gikt kan påvirke noen felles, selv om de kneledd er mest berørt.

Genetiske årsaker

Mens de nøyaktige årsakene til pseudo-gikt er ikke klart, har tilstanden blitt observert å kjøre i familier. Dette peker på enten en genetisk årsak til pseudo-gikt eller for forhold som fører til det. For eksempel, hemokromatose, en sykdom hvor overskytende hemoglobin og røde blodlegemer er laget, kan utløse de overskytende forekomster av CPPD i leddene.

Overflødig Kalsium

Hyperparathyroidisme, en sykdom hvor biskjoldkjertlene øke nivåene av kalsium i blodet ved å bryte ned ben, er en kjent risikofaktor for pseudo-gikt. Dette er fordi nedbrytning av benene fører til en økning i sirkulerende CPPD. Andre forhold som øker kalsiumnivåene, som osteoporose, er også risikofaktorer for pseudo-gikt.

Behandling

Behandling for pseudo-gikt hovedsakelig innebærer administrasjon av smerte forårsaket av sykdommen. Dette kan gjøres gjennom over-the-counter smertestillende. I de mest alvorlige tilfeller kan anti-inflammatoriske medikamenter injiseres direkte inn i fugen. Det er ingen måte å oppløse CPPD krystaller, i motsetning til medisiner som er i stand til å løse opp urinsyre krystaller i gikt.