Digidexo.com

Fordeler og potensielle skadevirkninger av selen

Selen er et mineral som kroppen trenger i små mengder. Det bidrar til å hindre celleskader og tilbyr andre helsemessige fordeler. Selen finnes i en rekke vanlig-konsumert matvarer og i tillegg form.

Definisjon

Selen er et spor mineral som er innarbeidet i proteiner (kalt selenoproteins) for å lage antioksidant enzymer som hindrer celle skade forårsaket av frie radikaler. Visse typer selenoproteins også støtte skjoldbruskkjertelen funksjon og immunsystemet.

Fordeler

I tillegg til sin antioksidant og immunitetsgivende egenskaper, synes selen for å utløse kroppens produksjon av antistoffer etter vaksiner blir administrert. Det kan også beskytte mot toksisitet forårsaket av eksponering for tungmetaller og andre skadelige stoffer. I tillegg, kan selen øke sperm produksjon og sperm bevegelse hos menn.

Bivirkninger

Overskytende mengder selen kan føre til hårtap, kvalme, irritabilitet, tretthet, begrenset nerveskader og sprø negler. The National Academy of Science Institute of Medicine anbefaler at voksne ikke ta mer enn 400 mcg per dag.

Selv om sjeldne i USA, kan selen mangel føre til en hjertemuskelen abnormitet kalt Keshan sykdom, ledd og skjelettsykdommer og mental retardasjon. Gravide kvinner kan trenge høyere beløp enn andre voksne. Folk som er lei intravenøst ​​i lange perioder av gangen, eller har problemer med fordøyelsen kan ha problemer med å absorbere selen.

Anbefalt daglig dose

Spedbarn: 15-20 mcg *
Barn: 20-40 mcg
Ungdom / voksne: 55 mcg

* mcg = mikrogram

Kilder

Selen finnes i mange matvarer stifter, blant annet mais, hvete og soyabønner; Paranøtter inneholder en spesielt høy mengde (544 mcg per unse). Tunfisk, biff og ølgjær er også gode kilder, og det er tilgjengelig i vitamin og individuell supplement form.