Digidexo.com

Tyfus Injection Disease

Tyfoidfeber er en bakteriell infeksjon i blodet og tarmkanalen, spres av avføring i vann. Worldwide, av nesten 20 millioner smittet, noen 600.000 mennesker dør. Tyfus er vanligvis kureres, selv om noen stammer blir resistente mot antibiotika. Om lag 400 tilfeller er rapportert i USA hvert år, 75% av de fra personer som ble smittet på reise i utlandet.

Årsaker

Tyfoidfeber er forårsaket av Salmonella typhi, en bakterie som passerte i urin og avføring av infiserte mennesker. Infeksjon kan komme fra å spise og drikke mat og drikke som håndteres av en forurenset person. En annen kilde til infeksjonen er drikkevann som har blitt forurenset av kloakk som inneholder bakterier.
Omtrent 3% av infiserte mennesker, de fleste eldre kvinner med galleblæresykdom, fortsette å bære bakterier etter at de komme seg.
I noen land er tyfus spres av skalldyr hentet fra vann som er forurenset av bakterier.
Når klorvann er allment tilgjengelig, forurenset mat er vanlig smittekilde.
Sykdommen er vanligvis forbundet med mindre industrilandene som lider av flom, utrygt drikkevann og mangel avhending av kloakk.
Tilfeller rapportert hvert år i Canada og USA ble hovedsakelig overføres av innvandrere som var smittet da de kom.

Symptomer

Etter inntasting av en persons kropp, bakteriene formere seg, sprer seg i blodet og tarmene. Symptomer vises fra en til tre uker etter eksponering og kan være milde til alvorlige. De inkluderer feber så høyt som 104 grader Fahrenheit, hodepine, sykdomsfølelse, anoreksi, magesmerter, diaré eller forstoppelse, rose-fargede flekker på brystet, og forstørret lever og milt. Sjeldne symptomer inkluderer intestinal blødning, delirium og blødning fra endetarmen.
Tyfus bakterier i blodet kan reise til lungene, bein, hjerte, muskler, nyrer, kjønnsorganer eller urinveier.
Tretti prosent av tyfus relaterte dødsfall er forårsaket av intestinal perforasjon, noe som fører til bakterier i tarmen til å søle inn i bukhulen. Dødsfall er også knyttet til lungebetennelse, anfall, delerium og koma.

Behandling

Antibiotika vanligvis foreskrevet er trimetoprim-sulfametoksazol, ampicillin og ciprofloksacin. Folk som behandles med antibiotika vanligvis får bedre i to eller tre dager. Venstre ubehandlet, kan sykdommen somle i flere uker. Så mange som 20% av de som ikke er behandlet vil dø.
Eldre antibiotika, inkludert amoxicillin, kloramfenikol eller kotrimoksazol, kan resultere i et tilbakefall av symptomer i noen uker. Dette tilbakefall er mindre alvorlig og har en tendens til å rydde opp raskt med mer behandling.

Forebygging

Verdens helseorganisasjon oppfordrer folk til å vaske hendene før du tilbereder mat og etter toalettbesøk.
Det bør legges til rette for sikker vannforsyning og gode sanitære forhold systemer.
De som bærer sykdommen bør være forhindret fra håndtering av mat.
Vaksiner er tilgjengelig for områder med høy risiko, men de er ikke anbefalt for de som vil sannsynligvis har langvarig eksponering til områder med høy risiko med potensielt forurenset mat og vann. Gjeldende vaksiner gir ca 70% beskyttelse for to til fire år.

Reise i områder utsatt

• Du kan være i fare hvis du reiser til fattige områder i Asia, Afrika og Latin-Amerika.
• Hold hendene rene og ta hensyn til hva du spiser og drikker.
• Unngå mat som selges av gateselgere.
• Drikk bare flaske vann eller vann som har blitt kokt i ett minutt.
• Flaskekullsyreholdig vann er bedre enn flaske ikke-kullsyreholdig vann. Be om drinker uten is. Unngå flavored ICES som kan ha blitt gjort med forurenset vann.
• Kok, stek eller skrelle all mat.
• Spis mat mens det er varmt. Hold fluer unna mat.
• Unngå salater og rå grønnsaker som ikke kan skrelles.