Digidexo.com

Menopause etter 40

Menopause etter 40


Menopause er scenen i en kvinnes liv som signaliserer slutten på hennes reproduktive år. Frem til dette tidspunktet, nivåer av hormonet østrogen, som er ansvarlig for riktig eggstokkene funksjon, begynner å avta. Denne gradvise nedgangen fører til menstruasjonssyklusen å bli uregelmessig, og deretter slutte helt. Denne overgangen skjer vanligvis hos kvinner i 40-årene eller 50-tallet, men i spesielle tilfeller kan det skje før; dette kalles prematur menopause. Tidlig overgangsalder oppstår vanligvis på grunn av eggstokkene blir fjernet i løpet av et kirurgisk inngrep, kromosomavvik ved fødselen, eller genetikk. Men menopause vanligvis oppstår etter 40.

Stadier av overgangsalder

Det er tre stadier av overgangsalderen; perimenopause, overgangsalder, og etter overgangsalderen. Perimenopause er overgangen scenen, som forekommer to til åtte år før utbruddet av overgangsalder. I denne fasen, kvinner fortsatt menstruere, men menstruasjonssyklus er svært uregelmessig. Med hensyn til å senke nivåene av østrogen, kan syklusen bli tyngre eller lettere, lengre eller kortere i varighet, eller sporadisk. Under perimenopause, kan en kvinne fortsatt bli gravid. Mellom 45 og 55, begynner overgangsalder. Under overgangsalderen, nivåene av østrogen er fortsatt på tilbakegang, og menstruasjonssyklusen blir lysere, mer sporadisk, eller stopper helt. På dette stadiet, kan du begynne å føle klassiske symptomer på overgangsalder, forårsaket av uregelmessig østrogen nivå. Post-menopause begynner når du har gått 12 måneder uten menstruasjon. Dette er den siste fasen av overgangsalder.

Symptomer på overgangsalder

Kvinner i etapper så tidlig som perimenopause kan begynne å føle symptomer forbundet med overgangsalderen. Disse symptomene inkluderer hetetokter, humørsvingninger, nattesvette, søvnløshet, hjerte pounding eller racing, irritabilitet, vaginal tørrhet, redusert seksuell lyst, og urininkontinens. Noen kvinner opplever også at de blør veldig lett (spotting), etter samleie; dette kan være ledsaget med, svie, kløe og svie. Dette skyldes vaginal tørrhet forårsaket av fall i østrogen, som østrogen er ansvarlig for produksjonen av vaginal smøring.

Symptom Relief

For uregelmessig menstruasjonsblødning under perimenopause, lavdoserte p-piller er en vanlig behandling. Disse low-dose piller inneholder en liten mengde av østrogen, som er akkurat nok til å fylle opp hva som mangler. Påfyll av dette nivået, bidrar til å lindre symptomer som hetetokter og humørsvingninger i tillegg. For kvinner som er overgangsalderen eller etter menopausen, er hormonbehandling (HRT) en generell behandling for symptomer forbundet med overgangsalderen. Hormonbehandling, fungerer veldig mye på samme måte som lavdose p-piller gjøre for perimenopausal kvinner, forårsaker nivåene av østrogen for å regulere. Dette bidrar til å avverge noen av symptomene på overgangsalder. I tillegg til å erstatte østrogen, kan en liten dose av progesteron hjelpe hos kvinner som ikke har hatt en hysterektomi (operasjon for å fjerne reproduktive organer); dette kalles kombinert HRT. Det er risiko forbundet med å ta HRT, som inkluderer, brystkreft, bryst vekster, hjertesykdom, hjerteinfarkt, hjerneslag og blodpropp.

Økt risiko

Osteoporose og koronar hjertesykdom risiko er oppvokst i overgangsalder. På grunn av nedgangen i østrogen, kan bein blir tynne eller taper tetthet, kan dette danne en sykdom som kalles osteoporose. Med osteoporose, bein blir miste tetthet, forårsaker dem til å bli sprø, og brudd enkelt. For å forhindre denne tilstanden, bør du ta et kalsiumtilskudd sammen med vitamin D for å redusere risikoen. En beintetthet eksamen vil være i stand til å vise tidlige tegn på denne tilstanden. Koronar hjertesykdom er en tilstand som fører til at blodårene til å hovne opp, noe som fører til redusert blod og oksygen til hjertet. Plakk og fett buildup, er de vanlige triggere for dette. Dette skjer på grunn av endringer i kolesterolnivået forårsaket av overgangsalderen. Spise en diett som er lavt kolesterol og mettet fett, kan bidra til å redusere denne risikoen.

Advarsler

Det er veldig vanlig å oppleve blødninger i overgangsalder. Denne blødningen kan være lys i volum; og rosa, rød eller brun i fargen. Enhver forekomst av blødning i overgangsalderen er imidlertid ikke normalt og må sjekkes opp med din lege. Foruten den liten blødning på grunn av vaginal tørrhet, blødning kan også indikere, livmor polypper, atrofi av livmor (overvekst av livmorvevet), og i sjeldne tilfeller eggstokkreft, livmorhals eller livmorkreft.