Digidexo.com

Årsaker til Cushings

Cushings sykdom, også kalt Cushings syndrom, er forårsaket av høye nivåer av hormonet kortisol utsettes for kroppsvevet. Cushings sykdom rammer som regel de som er overvektige, har type 2 diabetes og høyt blodtrykk. Cushings sykdom forekommer vanligvis hos voksne mellom 20 og 50 år gammel.

Friske nivåer av kortisol hjelp for å opprettholde kroppens viktige funksjoner slik som blodtrykk og betennelse fra immunsystemet. Det forbrenner også proteiner, fett og karbohydrater i blodet og hjelper kroppen å stabilisere under stressforhold. På grunn av dette, ekstremsportutøvere og de som rammes av depresjon, angst, alkoholisme og andre sykdommer som legger utilbørlig stress på kroppen vanligvis har forhøyet kortisolnivå og kan være på et høyere risiko for Cushings sykdom.

Cushings sykdom er forårsaket når kroppen produserer for høye nivåer av kortisol. Denne ubalansen i kortisol produksjon stammer i den delen av hjernen som kalles hypothalamus. Hypothalamus sender et hormon som kalles corticotropin ut hormon til hypofysen. Hypofysen sender da et annet hormon, adrenocorticotropin hormon, til binyrene, som ligger nær nyrene. Etter å ha mottatt dette hormonet, binyrene produserer kortisol, som reiser gjennom blodet. Hvis kortisol produksjonen skal lide på noe punkt i denne prosessen, kan det føre til Cushings sykdom gjennom hypofysen adenomer, adrenal svulster, og ektopisk adrenocorticotropin hormon samt en familiehistorie med Cushings sykdom kan også være en årsak til sykdommen. Cushings sykdom er også forårsaket av syntetiske stoffer som kalles glukokortikoider.

Hypofysen adenomer er den vanligste årsaken til Cushings sykdom. Disse godartede svulster som ligger på hypofysen avsondre økte nivåer av adrenocorticotropin hormon. Dette skjer vanligvis årsak til Cushings sykdom hos kvinner i stedet for menn, og er resultatet av en enkelt svulst.

Adrenal svulster oppstå på binyrene. Som hypofysen adenomer, disse svulstene er vanligvis noncancerous og føre til en overproduksjon av kortisol i kroppen. Adrenal svulster vanligvis forekommer hos personer over 40 år.

Ektopisk adrenocorticotropin hormonet frigjøres av en svulst dannet utenfor hypofysen. Denne tumor kan være enten benigne eller maligne, og oppstår vanligvis i lungene. Menn utvikler disse svulstene på en høyere rente enn kvinner. Ektopisk adrenocorticotropin hormonet er oftest produsert av havre celle lungekreft.

Selv om Cushings sykdom er vanligvis ikke genetisk, noen gjør arve sykdommen fra sine foreldre. Dette er vanligvis i form av svulster i de endokrine kjertler, som binyrene og hypofysen. I tilfellet med familiær Cushings sykdom, kan både barn og voksne påvirkes.

Cushings sykdom kan også oppstå når en person tar glukokortikoider, så som prednison, for å bekjempe inflammatoriske sykdommer så som artritt og lupus og i forebyggelse av organavstøtning i organtransplanterte pasienter.