Digidexo.com

Hvordan behandle astmaeksaserbasjon

En forverring av astma, også kjent som et astmaanfall, constricts luftveiene og øker slimproduksjon. De resulterende pustevansker kan være mild, moderat eller alvorlig. Personen kan hvese, hoste og klage av tetthet i brystet. En forverring av astma kan vare fra minutter til timer. Bronkial overfølsomhet og betennelser er kjennetegn ved denne lungesykdom.

Bruksanvisning

En rolig miljø

•  Hold deg rolig og oppmuntre personen opplever astmasymptomer å slappe av. Panikk og angst øker pustevansker. Berolige personen som hjelper er på vei. Aktiver nødetatene om nødvendig.

Astma kan bli forverret av allergener (planter, dyr, mat eller medisiner), kjemiske irritanter, infeksjoner, trening og enda kald luft. Hjelpe personen unngå forurensing som sigarett røyk eller støv. Hvis årsaken til astma er fjernet, kan symptomene øke raskt.

Hjelp den personen til å bruke medisiner. Steroid inhalatorer redusere betennelse når de brukes regelmessig. De er ikke ment for akutte symptomer. Rednings inhalatorer inneholde bronkodilatorer, som virker avslappende på Airway muskler og bør brukes til å behandle en forverring. Riktig bruk av en redning inhalator er å ta en puff og vente ett minutt, og deretter ta en annen puff. Hvis lettelse ikke oppnås innen 15 minutter, kan prosedyren gjentas. Hvis symptomene vedvarer, kontakt lege. Ikke la astma lidende å bruke flere drag på rad. En slik praksis er ineffektiv og kan være skadelig.
En forstøver er en enhet som leverer en bronkodilator i kombinasjon med en salttåke. En forstøveren behandling er svært effektivt for akutte eksaserbasjoner.

Comfort tiltak kan lindre astmasymptomer og det er viktig å lære dem.
En person som opplever pustevansker vil være mer behagelig å sitte opp og lener seg litt fremover. Denne posisjonen lindrer tetthet i brystet. Ligger flatt på ryggen vil gjøre symptomene føler seg verre.
Be personen om å puste med magen. Dette er en teknikk som brukes av sangere, musikere og idrettsutøvere. I puste med magen, forblir brystet stille mens magen blir skjøvet ut på innånding og sugd mot ryggraden på utpust. Bare en liten konsentrasjon er nødvendig for å puste "inn" i magen på denne måten og astma lidende vil umiddelbart føle seg som om han kan få mer luft.
Å drikke vann hjelper flytende slim sekreter, slik at de ikke akkumuleres og blokkere luftveiene. Gi personen et glass vann, men ikke tvinge ham til å drikke det. Pustevansker kan gjøre svelge vanskelig og øke risikoen for kvelning.
Varm, fuktig luft, for eksempel fra en dusj eller fordamper, lindrer irritert lungene og flytende slim sekreter. Cool damp er også nyttig.

Tips og advarsler

  • Astmaeksaserbasjoner vanligvis ikke oppstår plutselig. De bygger opp over tid. Dette er grunnen til at Peak Flow Meters, små, plast enheter for hjemmebruk, er nyttig. Når den brukes regelmessig, vil de kartlagte resultater oppmerksom forverring peak expiratory flow og advare astmatikere at symptomene ikke er godt kontrollert. Tidlige symptomer på forverring av astma kan inkludere følelsen eller ser trøtt, hodepine, rennende eller tett nese, kløende hals eller kortpustethet.
  • Tegn på at en forverring av astma blir stadig alvorlige inkluderer problemer med å gå eller snakke, føle deg svimmel eller uvanlig engstelig. Aktiver nødetatene hvis ingen lindring er hentet fra medisiner eller hvis symptomer vedvarer eller blir verre.