Digidexo.com

Grunner for å miste mer hår enn Normal

Grunner for å miste mer hår enn Normal


Hårtap oppstår som følge av en daglig rutine for vasking, børsting eller gre. Det er helt normalt å miste litt hår på daglig basis, men hva som "normal" beløpet er vil variere fra person til person. Dreven hårtap kan være alarmerende og ofte lider vil ikke ha noen anelse om årsaken. Det finnes en rekke forskjellige tilstander som kan forårsake overdreven hårtap.

Genetikk

Androgenetic alopecia er en tilstand som kan påvirke menn og kvinner. Hos menn er det ofte referert til som hannkjønnsmønsterskallethet (MPD) fordi håret har en tendens til å gå tapt i et veldefinert mønster som begynner ved tinningene og deretter gradvis påvirker frontpartiet hår linje og deretter issen. Hos kvinner, har en tendens tilstanden til å resultere i en total fortynning av håret og har en tendens til ikke å resultere i fullstendig skallethet.

Denne form for hårtap er antatt å være forårsaket av hormoner som kalles androgener, i særdeleshet dihydrotestosteron (DHT). En genetisk følsomhet for DHT fører til at hårsekkene til å krympe når de utsettes for hormonet, og hindre dem fra å produsere hår som normalt. Hos kvinner kan hormonelle faktorer som for eksempel utvikling av polycystisk ovariesyndrom, graviditet eller overgangsalder også spille en rolle i utviklingen av androgenetic alopecia.

Trauma, sykdom og medisinering

Store traumer som kirurgi, ekstrem stress, kan alvorlige infeksjoner eller fødsel påvirke den normale hår voksende syklusen. Når voksende, vil håret gå gjennom tre faser: anagen (eller vekstfase), catagen (eller tilbakegang fase) og telogen (eller hvilefase). Når kroppen opplever en alvorlig traume, vil de fleste av hårene i vekstfasen skifte til hvilefase. Dette kan skje alt fra 6 uker til et par måneder etter den stressende hendelse, og vil ofte føre til at håret til å falle ut i nevene. Denne tilstanden, som kalles telogen effluvium, kan rydde opp hvis den ekstreme stress er redusert eller helt unngås.

Anagen effluvium er en form for hårtap som ofte oppstår når en person får cellegiftbehandling eller strålebehandling. Denne typen hårtap, som ser matrise cellene i hårsekken berørt, har en tendens til å være umiddelbar som hele håret er utgytt. Det kan også være forårsaket av andre giftstoffer og tilstander som trichotillomania.

Livsstil

Ekstrem slanking eller en diett svært mangelfull i essensielle næringsstoffer kan føre til tynt hår, og i noen tilfeller, overdreven hårtap. Langvarig eller kronisk stress, uavhengig av årsaken, kan utløse kroppen til å produsere hormoner som påvirker hårets vekstsyklus, forårsaker håret til å kaste, bli tynnere og til slutt faller ut. Extreme overforbruk av hårprodukter og salong behandlinger kan svekke håret og føre til brekkasje eller tap, spesielt hvis en masse kjemikalier er involvert. Videre kan en tilstand som kalles traction alopecia oppstår når folk jevnlig trekke håret for stramt inn i hestehale, cornrows og lignende stiler.