Digidexo.com

Negative effekter av delvis hydrogenert vegetabilsk olje

Negative effekter av delvis hydrogenert vegetabilsk olje


Delvis hydrogenert olje opprettes når hydrogen tilsettes til olje for å produsere et kunstig fett som øker holdbarheten av mange bearbeidede matvarer. Resultatet er en stivere, mer fast fett som består av transfettsyrer. Mange offentlige helse-eksperter og offentlige etater har advart om farene ved å konsumere disse transfett. I 2003 den amerikanske Food and Drug Administration annonsert at produsentene må liste transfett på etikettene på matvarene, fra 1. januar 2006 for å bidra til å øke folks bevissthet om farene forbundet med forbruket sitt.

HDL kolesterol

Studier har vist at transfett som finnes i delvis hydrogenert oljer har en ugunstig effekt på HDL, eller gode kolesterolet. Forskere ved Wageningen University i Nederland gjennomført en studie der friske personer hadde sine dietter endret til å omfatte 10 prosent kalorier fra transfett. Etter fire uker hadde deltakernes HDL nivå redusert med 21 prosent. Forskerne konkluderte med at langvarig inntak av transfett er direkte korrelert til redusert HDL kolesterol og økt risiko for sykdom og hjertesykdommer.

LDL kolesterol

Ikke bare transfett lavere gode kolesterolet, de også øke nivåene av LDL, eller dårlig kolesterol. En studie utført ved Institute on Nutraceuticals og Functional Foods ved Laval University i Quebec, Canada, studert virkningen av transfett på blodprofiler av 36 personer over en 35-dagers periode. Deltakere som fikk en høy mengde av transfettsyrer i deres diett viste en betydelig økning i LDL-nivåer og partikkelstørrelsen av LDL. Forskerne konkluderte med at forbruket av transfettsyrer er direkte korrelert til en dramatisk økning i partikkelstørrelse på LDL kolesterol, og derfor en økt risiko for hjertesykdom.

Risikoen for hjertesykdom

"Tallrike studier har funnet at transfett øke vår risiko for hjertesykdom", sier Mary Beth Sodus, en registrert kostholdsekspert ved University of Maryland Medical Center. Trans fett fra delvis hydrogenert oljer har vist seg ikke bare å påvirke kolesterol, men også føre til betennelse og herding av blodårene, noe som betydelig øker risikoen for koronar hjertesykdom. I en november 1997 studie rapportert i New England Journal of Medicine, basert på Nurses 'Health Study på 80.000 kvinner, beregnet forskerne at folk kunne redusere risikoen for hjertesykdom med 53 prosent hvis de erstatter bare 2 prosent av kaloriene fra transfett med umettet fett.