Digidexo.com

Rosuvastatin bivirkninger

Rosuvastatin er et kolesterolsenkende legemiddel i kategorien som kalles statiner. Tilgjengelig under merkenavnet Crestor er rosuvastatin vanligvis foreskrevet når diett og mosjon ikke har fullt jobbet for å senke farlig høye kolesterolverdier. Flere bivirkninger er mulig.

De fleste vanlige bivirkninger

I kliniske studier med rosuvastatin, som beskrevet av eMedTV, de vanligste bivirkninger inkludert muskelverk eller smerte, leddsmerter og hodepine. Disse ble opplevd av 8 til 12 prosent av deltakerne.

Andre bivirkninger

Andre effekter som forekommer i 2 til 6 prosent av deltakerne inkluderte magesmerter, kvalme, forstoppelse, svakhet og svimmelhet.

Mindre vanlige bivirkninger

Andre mulige bivirkninger inkluderer hoste, problemer med å svelge, tørr eller sår hals, heshet eller stemmeforandringer, rennende nese eller tett nese og hovne hals kjertler.

Rabdomyolyse

Som andre statiner, er rosuvastatin knyttet til en alvorlig muskelnedbrytning lidelse kalt rabdomyolyse. Som muskel bryter ned, slipper det proteinet myoglobin i blodet, noe som kan føre til nyreskader.

Leverproblemer

Fordi rosuvastatin virker ved å begrense leverens evne til å produsere kolesterol, kan det ha andre effekter på lever i tillegg. Blodprøver kan indikere forhøyede leverenzymer og andre symptomer inkluderer gulsott, mørk urin, kvalme og tretthet.

Allergisk reaksjon

Selv om svært lite sannsynlig, noen mennesker har en allergisk reaksjon på rosuvastatin. Tegn er utslett eller elveblest, kløe, hevelse, svimmelhet og pustevansker.