Digidexo.com

Bruken av benzendicarboxylsyre

Bruken av benzendicarboxylsyre


Tre strukturelle former for benzendicarboxylsyre eksisterer. Selv om de i utgangspunktet består av det samme kjemiske struktur av hver type fører det reagerer forskjellig. Ftalsyre (1,2-benzenedicarboxylic) kommer i form av fargeløse krystaller, som er oppløselige i alkohol, og lite løselig i vann og eter. Isoftalsyre (1,3-benzendicarboxylsyre) danner hvite krystaller, som er lite oppløselig i vann, alkohol og eddiksyre. Tereftalsyre (1,4-benzenedicarboxylic) er et hvitt pulver oppløselig i vann, alkohol og eter.

Bruk av ftalsyre (1,2-benzendicarboxylsyre)

Ftalsyre, anvendes i langt mindre grad enn de andre benzenedicarboxylic syrer, først og fremst tjener som en komponent i å gjøre noen harpiks, fargestoffer og pigmenter. Syren hadde tidligere blitt tilsatt til plastmaterialer på grunn av sin evne til å øke ønskelige forbedringer, slik som fleksibilitet, transparens og holdbarhet. Bruken av ftalsyre har ebbet ut på grunn av helserisiko bidro til syren så vel som dens evne til å lekke inn i grunnvannet og matjord. Per april 2011, er den føderale regjeringen i ferd med å forby ftalsyre.

Anvendelser av isoftalsyre (1,3-benzendicarboxylsyre)

Isoftalsyre har mange anvendelser i produksjonen av plastmaterialer. Ofte brukt til å produsere gel strøk og andre belegg som drar nytte av sin hardhet, korrosjon og flekkmotstand samt sin motstand mot varme, spiller denne syren en rolle i produksjonen av polyestere for marine og bilbransjen stridsvogner og korrosjonsbestandige rør. Det er også en ingrediens i belegg for hvitevarer, biler, aluminium ytterkledning og metall kontormøbler. Per april 2011 har nyere forskning testet bruk av 1.3-benzendicarboxylsyre som en potensiell aktiv ingrediens i nye antibakterielle legemidler samt nye medikamenter for å bekjempe leukemi.

Bruk av Tereftalsyre (1,4-benzendicarboxylsyre)

Tereftalsyre (1,4-benzendicarboxylsyre) brukes hovedsakelig som råstoff til polyesterfibre. Den andre større anvendelse for tereftalsyre er å produsere polyetylentereftalat (PET) --- materialet av de fleste plastbeholdere som benyttes i næringsmiddelindustrien, deriblant drikkevareflasker. Tereftalsyre er også brukt i produksjon av fargestoffer, syntetiske parfymer, medisiner, fjørfe fôr tilsetningsstoffer og noen plantevernmidler. I forskningslaboratorier, spiller Tereftalsyre en rolle i utviklingen av metallorganiske rammeverk --- en blanding av metallioner og organiske kjemikalier for å produsere porøse materialer som kan inneholde gasser samt filter gasser. Det spiller en rolle i oppsamling av hydrogen og karbondioksid-gass.

Skadevirkninger av benzendicarboxylsyre

Selv benzenecarboxylic syre har vist seg nyttig, kan syren forårsake ekstrem skade på dyre-og planteliv, inkludert mennesker. Eksponering for benzenecarboxylic syre, enten gjennom mat, vann eller damp som avgis av produktene laget med det, kan føre til forstyrrelser i det menneskelige endokrine system, som styrer frigivelse av hormoner i kroppen. I dyrelivet, kan eksponering for benzenecarboxylic syre ha forårsaket feminisering av hanndyr. I mennesker, innehar stor bekymring at kontakt kan medføre både fedme og type II diabetes ved å forstyrre den normale produksjon av hormoner. Syren og dens Forbindelsene har kreftfremkallende egenskaper. Benzendicarboxylsyre har blitt så utbredt i våre liv at nesten alle menneskelige urin test vil avdekke en liten grad av syre.