Digidexo.com

Sunn mat Alternatives

Når på matbutikken, er kundene møtt med hundrevis av mat valg og vite hvilke matvarer er den sunneste kan være utfordrende. Ved å holde et par ting i tankene, kan din neste tur til dagligvarebutikk ende med en cartful av sunn, næringsrik mat.

Frukt og grønnsaker

Et sunt kosthold bør inneholde flere porsjoner med frukt og grønnsaker daglig. De fleste friske frukter og grønnsaker er de som inneholder den mest farge. For eksempel, oransje mango, cantaloupes, squash og gulrøtter er mer næringsrik enn selleri, isbergsalat eller agurk. Så fargerike frukter og grønnsaker er det beste alternativet.

Korn

De beste korn spise er de som er blitt endret så lite som mulig. Korn som er intakte (dvs. hele korn) har fortsatt den ytre delen av kornet, som inneholder en rekke næringsstoffer og fiber. Den ytre del av kornet også bremser ned fordøyelse av kornet, så sukker inne frigjøres langsommere, noe som er viktig ved regulering av blodsukkeret. Unngå å kjøpe brød som har ordet "anriket" på etiketten, fordi dette indikerer at de er sterkt bearbeidet. I stedet finne brød som har hel hvete (enda bedre, se etter ordene "stein bakken"). Det samme gjelder for ris (velg brun fremfor hvitt).

Protein

Kjøtt er en god kilde til protein, men noen kjøtt er bedre enn andre fordi de fleste inneholder mettet fett, noe som kan øke kolesterolet og føre til dårlig hjertehelse. Rødt kjøtt som biff og svinekjøtt bør spises i moderate mengder, mens fjærfe er bedre for deg og kan spises oftere (bare sørg for å fjerne fett huden først). Fisk er den beste proteinkilde, fordi det er lite mettet fett og inneholder sunn fett i stedet. Ikke-kjøtt kilder til protein som belgfrukter og bønner er høy i fiber og vitaminer og lite fett og er en viktig kilde til protein for vegetarianere. Meieriprodukter er også en god kilde til protein, men sørg for å velge lav-fett melk, ost og yoghurt for å redusere inntaket av mettet fett.

Fett

Fett inneholder mer kalorier per gram enn gjør proteiner og karbohydrater, så et kosthold som inneholder mye fett har potensial til å få deg til å få vekt. Imidlertid, kan fett bli fordelaktig. Hvilke typer fett som er minst sunt er mettet fett og trans-fett. Mettet fett er vanligvis fast ved romtemperatur og kommer fra dyr (f.eks, oksekjøtt, svinekjøtt, melk). Trans-fett er menneskeskapte fett og er lagt til bearbeidet mat, og er oppført som delvis hydrogenert oljer på mat etiketter. Både mettet og trans-fett fører til høyt kolesterol og bør enten unngås eller spises i moderate mengder. Bedre alternativer for fett er umettet og enumettet fett. Spise små mengder av disse typer fett kan øke gode kolesterolet, at du føler deg mett lenger (slik at du ikke spiser så mye eller så ofte), og hjelpe deg å behandle fettløselige vitaminer. Matvarer som fisk, avokado, nøtter og linfrø inneholder disse typer fett og bør være en del av et komplett kosthold.