Digidexo.com

Hvordan sjekke for hudkreft

Forekomsten av hudkreft er for tiden på vei oppover. En type hudkreft, melanom, er behandles hvis fanget tidlig, men kan være dødelig hvis venstre udiagnostisert. En lege bør undersøke både menn og kvinner en gang i året for tegn på hudkreft, og de med risikofaktorer bør vurdere hyppigere evalueringer. Månedlige self-eksamener skal utføres samtidig som bryst eksamener eller testikkel eksamener for å merke noen forandringer i huden så snart som mulig.

Bruksanvisning

Hvordan sjekke for hudkreft

•  Lær alt du kan om tegn og symptomer på hudkreft, og deretter bli kjent med din egen kropp. Basalcellekreft er vanligvis finnes i områder som ofte er utsatt for sol, og fører til en rekke støt og flekker som kan være liten, hevet, rød eller rosa, og blanke eller voksaktig utseende. Plateepitelkreft oppstår også oftere i områder som er utsatt for sol, og generelt produserer klumper som er skjellete, grov, og flat. Melanom, den dødelige formen for hudkreft, påvirker ofte formen eller størrelsen på eksisterende føflekker, men kan dukke opp hvor som helst på kroppen. Å vite hva du skal se etter, og være kjent med hvordan huden din normalt ser ut, vil i stor grad hjelpe til med å finne endringer som kan være tegn på hudkreft.

Stå foran et speil i full lengde under et sterkt lys. Ta deg god tid, og grundig eksamen hvert område av kroppen din. Bruk et håndspeil for å undersøke ryggen din og andre områder som er vanskelige å se. Hvis du ikke klarer å vise alle områder av kroppen din, spør en venn til å hjelpe.

Kontroller nøye huden din for ABCDs av melanom, og for eventuelle nye flekker, ujevnheter, sår, eller vekster. Oppmerksom på eventuelle spredning av pigment fra grensen til et sted å omgi områder av huden, og holde oversikt over eventuelle endringer i sensasjon, inkludert smerte eller kløe. Endringer i struktur eller overflate av føflekker bør også registreres, slik som oser, blødning, skalering, eller ujevnhet. Når du sjekker huden for melanom, betale ekstra oppmerksomhet til asymmetri, uregelmessige grenser, merkelige fargevarianter, og diameter større enn 6 millimeter. Eventuelle føflekker som viser disse skiltene skal umiddelbart rapporteres til legen din.

Undersøk dine lepper, ører og øyne for eventuelle endringer eller humper. Ved hjelp av en lommelykt, sjekk innsiden av munnen din og så mye av halsen som mulig. Hudkreft kan forekomme i slimhinner, så vel som på overflaten av huden.

Spør en venn til å undersøke hodebunnen for eventuelle mistenkelige endringer. Del håret, eller bruke en hårføner, for å få en nærmere titt på hele hodebunnen området.

Ta bilder av noe som virker unormalt. Disse bildene skal vises til legen din, og kan oppbevares og brukes som en referanse for fremtidige eksamener.

Tips og advarsler

  • Tidlig diagnose og behandling av melanom er avgjørende.