Digidexo.com

Teen Helse Fakta

Tenåringer oppleve en rekke endringer som de vokser til voksne. Fysisk, må de takle hår og kropp vekst, og mentalt de kjempe med selv-identitet og sosiale spørsmål. Tenårene er en avgjørende tid for menneskelig utvikling, og det er viktig at tenåringer tar vare på både deres fysiske og psykiske helse. Det er gunstig for tenåringer å besøke en lege slik at de forvirrende aspekter av deres skiftende organer kan forklares og så skikkelig helse retningslinjer kan gis.

Legekontoret

Leger kan hjelpe tenåringer forstå fordelene av å leve en sunn livsstil. Det anbefales at tenåringer møte med sin lege årlig, og fulle fysiske undersøkelser bør være gjennomgått minst tre ganger i løpet av tenårene: en gang når tenåringen er i alderen mellom 11 og 14, en gang når tenåringen er i alderen mellom 15 til 17, og en siste gang i slutten av tenårene i alderen 18 og 21. Disse besøkene vil bidra til å sikre riktig utvikling.

Mental Helse

Ifølge kirurgen generell rapport, over 14 millioner barn og unge har psykiske lidelser i USA. Følelsesmessige forstyrrelser og psykiske lidelser kan føre til tenåringer til å gjøre det dårlig på skolen, handle voldsomt, slå til alkohol eller ulovlig bruk av narkotika eller begå selvmord. Depresjon er en vanlig psykisk helse lidelse blant tenåringer, og det antas at én av åtte tenåringer lider av det. Men mange psykiske lidelser i tenårene gå ubemerket eller er feildiagnostisert.

Pubertet

Puberteten er en prosess preget av betydelig vekst og fysiske endringer i tenårene. Ved en viss alder (som er forskjellig for hver enkelt), er gonadotropinfrigjørende hormon (GnRH) sendt av hjernen til hypofysen, som i sin tur frigjør luteiniserende hormoner (LH) og follikkelstimulerende hormoner (FSH). Avhengig av om du er mann eller kvinne, disse hormonene gå til forskjellige steder. Hos menn reiser de til testiklene og produsere sædceller og testosteron, mens hos kvinner LH og FSH reise til eggstokkene og produsere østrogen.

Body Endringer

Puberteten fører ofte brystvekst hos kvinner og muskelutvikling hos menn. Imidlertid kan andre områder, for eksempel magen eller baken også blitt større. Noen organer kan utvikle et forbigående lag av fett i forberedelse til vekst spruter, og andre organer kan ballong opp permanent. Om lag 75 prosent av tenåringer slutte å delta i idrett når puberteten-indusert utvikling begynner, noe som kan forklares delvis av ubehaget de føler i sin egen kropp.

Ernæring

Det er ekstremt viktig for tenåringer å opprettholde næringsrike dietter. En rekke porsjoner er anbefalt fra alle gruppene, og mer aktive tenåringer trenger å konsumere flere porsjoner. Sunne matvaner i tenårene, inkludert tilstrekkelig kalsiuminntak, kan bidra til å forebygge benskjørhet og benbrudd.