Digidexo.com

Hva er forskjellen mellom positive og negative resultater i en HIV-test?

Tester for HIV-skjermen enten for tilstedeværelse av antistoffer mot viruset eller for virusets genetisk materiale. I begge tilfeller betyr et positivt resultat at HIV er blitt detektert, mens et negativt resultat betyr at HIV ikke er blitt detektert.

Positivt resultat

Et positivt resultat i en HIV-test, enten en antistofftest eller en RNA-test innebærer at HIV er blitt detektert og at den testede personen har kontrakt HIV (nå er HIV-positive).

Bekreftende test

En bekreftende test kjøres hvis et positivt resultat er funnet i en innledende HIV-test, noe som betyr at et positivt resultat ikke blir levert før to testene er utført. Flere tester er utført på den samme prøve tatt etter den første test.

Negativt resultat

Et negativt resultat på en HIV-test innebærer at HIV ikke har blitt detektert innenfor prøven. Imidlertid ikke et negativt testresultat ikke alltid bety at den testes enkelte ikke har HIV.

Betraktninger

En person med et negativt testresultat kan eller ikke kan faktisk være HIV-positiv. Dette er fordi testen kan ha blitt utført før en påviselig nivå av antistoffer som er utviklet, noe som betyr at de ikke vil registrere på prøven.

Implikasjoner

Blir diagnostisert med HIV er første skritt i behandling av HIV-sykdom. Derfra ut, bør HIV-positive individer møte med sin lege for å overvåke utviklingen av viruset og å ta beslutninger om behandling.