Digidexo.com

Vitaminer Forklart

Vitaminer Forklart


Vitaminer er delt inn i to grupper: fett-oppløselige vitaminer og vannløselige vitaminer. Vitaminer A, D, E, og K er fettløselige vitaminer lagres i fettvev og lever. Vannløselige vitaminer, vitamin B og C, ikke lagres, men brukes umiddelbart etter kroppen. Selv om vitaminer er nødvendig i små doser, er de avgjørende for riktig cellefunksjon og vekst.

Vitamin A

Vitamin A er nødvendig for syn, særlig for å vise i mørket. Det holder huden sunn, forsinker aldringsprosessen og fjerner rynker. Det er en kraftig antioksidant som hindrer kreftceller i å dele og produsere DNA. Symptomer på mangel omfatter manglende evne til å se godt i mørket, tørr og skjell hud, kronisk tretthet og dårlig tenner og tannkjøttet. De beste kildene til vitamin A blant annet søte poteter, gulrøtter, spinat, oksekjøtt, svinekjøtt, kylling og kalkun. For en alvorlig mangel, bruker kosttilskudd for å raskt gjenopprette vitamin A til kroppen.

Vitamin B

Vitamin B-gruppen består av åtte enkeltvitaminer som er viktig for kroppens metabolske system for å konvertere fett, karbohydrater og proteiner til energi. Disse vitaminene også dra nervesystemet, muskel tone i magen og tarmene, og er viktig for sunn hud, hår, negler, øyne og lever. Symptomer på mangel kan føre til hårtap, vekttap, tørre og sprukne lepper, tørr hud, tap av appetitt og tretthet. Kosttilskudd er gode kilder til vitamin B, inkludert matvarer som lever, laks, tunfisk, kylling, kalkun, yoghurt, bønner, mandler, søtpoteter og peanøtter.

Vitamin C

Vitamin C er den mest omtalte av vitaminer. Alle deler av kroppen trenger vitamin C for vekst, healing og reparasjon av vev, brusk, bein og tenner. Som en antioksidant, hjelper det å beskytte kroppen mot frie radikaler som forårsaker sykdommen. Symptomer på mangel omfatter lett blåmerker, blødende tannkjøtt, gingivitt, neseblødning, svekket tannemaljen og økt forekomst av infeksjoner. Beste mat kilder til vitamin C inkluderer honningmelon, jordbær, appelsiner og andre sitrusfrukter og juice, tomater, brokkoli, grønne blader og søtpoteter.

Vitamin D

Vitamin D går langs veien for å hjelpe riktig utvikle bein og tenner, derfor forebygge osteoporose og bremse veksten av kreftceller. Selv om sollys er en måte å få vitamin D, kosttilskudd er også effektive. Symptomer på mangel omfatter tannråte, mykgjørende bein og muskelsvakhet. Vitamin D finnes i melk, tran, laks, tunfisk, eggeplomme og smør fett.

Vitamin E

Vitamin E er en antioksidant som hindrer at flere former for kreft. Vitamin E bidrar til å gjøre røde blodceller og hindrer blodet fra clotting. Tegn på mangel omfatter væskeretensjon, tørr hud, muskel degenerasjon og mangel på seksuell lyst. Mat rik på vitamin E inkluderer reker, mandler, peanøtter, pistasjenøtter, hasselnøtter, solsikkefrø og soyabønner.

Vitamin K

Vitamin K er viktig for riktig nyre funksjon, bein metabolisme og støtter proteiner avgjørende for riktig blodpropp og forebygging av indre blødninger og blødninger. Vitamin K reduserer også overdreven blodstrøm i løpet av menstruasjonssyklusen. Mangler vitamin K er sjeldne, men kan inkludere lett blåmerker og blødning fra munnen, kjønnsorganer eller urinveier. Beste kildene inkluderer kål, selleri, asparges, brokkoli, spinat, salat, nepe greener og grønn te.