Digidexo.com

Hva er symptomene på vitamin B12 mangel?

Vitamin B12 er en av en gruppe vannløselige B-vitaminer som er viktig for helsen. Den støtter sunn røde blodceller dannes, nevrologiske funksjoner og DNA-syntese, slik at mangel på B12 kan ha noen alvorlige konsekvenser for kroppen.

Symptomer på mangel

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, kan tegn på vitamin B12 mangel være lett å gå glipp av fordi de skjer så langsomt, men en ting B12-mangel kan føre til blodmangel. Symptomene på anemi inkluderer: tretthet, svimmelhet, hjertebank, blekhet og kortpustethet. Vitamin B12-mangel kan også føre til prikking i hender og føtter, endringer i balanse, tap av syn, hukommelsesproblemer, delusional atferd, tristhet, depresjon og personlighetsendringer. Spedbarn og små barn med B12-mangel kan ha problemer vokser, utviklingsmessige forsinkelser, svakhet i muskel tone, og generell mistrivsel.

Behandling

Vitamin B12-mangel er lett å behandle, enten med oral kosttilskudd, eller, i tilfelle av alvorlige mangel, injeksjoner av B12.

Hvem er i faresonen for B12 mangel?

Folket på høyest risiko for vitamin B12-mangel er strenge veganere, barn som ammes av veganere, vegetarianere og deres barn som ammes, eldre (sjansene for B12-mangel øker med alderen), personer med ubehandlet anemi, og de som har hadde mage (mage) kirurgi.

Hvor er B12 funnet?

Ifølge Mayo Clinic, oppstår vitamin B12 naturlig i fisk, skalldyr, kjøtt og meieriprodukter, sammen med flere andre viktige B-vitaminer. Det skjer ikke i plantebasert mat naturlig, så de som følger en streng vegetarisk eller vegansk kosthold må ta kosttilskudd for å unngå mangel.

Hvor mye B12 trenger du?

Ettersom B-vitaminer er vannløselige, blir de hurtig utskilles fra kroppen, og det er vanskelig å overdose på dem. RDA (anbefalt daglig rasjon) av B12, ifølge National Institutes of Health, for voksne og ungdom 14 år og eldre er 2,4 mikrogram per dag, 2,6 mikrogram per dag for voksne og unge gravide kvinner, og 2,8 mikrogram per dag for voksne og ungdoms ammende kvinner.

Siden dårlig opptak av B12 kan påvirke de eldre, er de som er over 50 år oppfordres til å spise mat beriket med B12 eller å ta en vitamin B12 supplement med 25-100 mikrogram for å opprettholde B12 nivåer.