Digidexo.com

Hvordan virker Helvetesild påvirke kroppen?

Reaktivering av en sovende virus

Helvetesild eller herpes zoster, er en akutt viral infeksjon av nerver forårsaket av reaktivering av varicella-zoster-virus, som er virus som forårsaker vannkopper. Helvetesild kan bare skje i de som tidligere har hatt vannkopper, og helvetesild i seg selv er ikke smittsomt. Etter at et tilfelle av vannkopper, blir viruset som er ansvarlig for infeksjon i dvale i nerverøttene av kroppen. I noen mennesker, kan viruset aldri vekke, mens i andre, våkner opp på grunn av stress, et svekket immunforsvar, eller annen årsak viruset. Når viruset blir reaktivert, oppstår et utbrudd av helvetesild.

Aktiv Outbreak

I løpet av en episode av helvetesild, smertefulle, væskefylte blærer dannes på den ene side av legemet, langs nerveveiene, i en lineær fordeling. Den utslett blærer oppstår bare på en side av kroppen, enten til høyre eller til venstre, fordi blemmer over et område som leveres av sensoriske fibre av en bestemt nerve. Den primære diagnostisk kretsen er fordelingen av blemmer i vel-definerte linjer, eller bånd, på den ene side av kroppen, typisk brystet. Utslettet forårsaker betydelig smerte, og viruset kan føre til symptomer som hodepine, lysfølsomhet, kløe, tretthet, depresjon, svakhet og svimmelhet. Generelle symptomer på helvetesild ofte ligner influensa.

Langtidseffekter

Selv etter blemmene sprekker og skorpe over, som de gjør i løpet av en vannkopper episode, kan symptomer som tretthet og svakhet somle i flere uker eller lenger. Arr er vanlig, og noen mennesker kan oppleve smerter i området av utbruddet i måneder eller år etter en episode av helvetesild. Dette er kjent som post herpetisk nevralgi, og det kan være ødeleggende nok til å forhindre normale aktiviteter og forstyrre arbeidet og daglige forpliktelser. Helvetesild er svært smittsom og viruset kan spres fra en berørt person til alle som ikke tidligere har lidd av vannkopper. Voksne eller barn som fanger kopper fra noen opplever en episode av helvetesild vil bli immun mot fanger både vannkopper og helvetesild og kan ikke senere bli infisert. Men kan disse menneskene utvikle helvetesild fra den sovende vannkopper viruset senere i livet.