Digidexo.com

Hva kjennetegner Helvetesild?

De fleste er på et tidspunkt smittet med varicella-zoster virus (VZV), som forårsaker vannkopper. Etter vannkopper går bort, forblir viruset i noen av kroppens nerveceller og kan senere føre til helvetesild.

Risikofaktorer

Det er ikke fullt ut forstått hvorfor VZV reaktiverer innenfor et gitt individ når den gjør det. Men ifølge Mayo Clinic, risikofaktorer inkluderer å være over en alder av 50 år og har et svekket immunsystem.

Funksjoner

Helvetesild påvirker både nerver og hud. Symptomene synes langs linjen av nerven som er påvirket av flareup av viruset, og bare forekommer på den ene side av legemet, vanligvis på overkroppen eller hode og ansikt, ifølge Mayo Clinic.

Effekter

Helvetesild i utgangspunktet fører til smerte, etterfulgt av et rødt utslett på toppen av som vises blemmer. Når disse blemmer bryte åpne, er en væske utgivelser og en skorpe former. Helvetesild ikke føre til arrdannelse, ifølge Mayo Clinic.

Behandling

Helvetesild er behandlet med en rekke ulike medisiner, inkludert antivirale midler (acyclovir, Valacyclovir eller famciclovir), kortikosteroider og smertestillende (over-the-counter eller reseptbelagte basert på alvorlighetsgraden av smerte), ifølge American Academy of Family Physicians (aafp ).

Komplikasjoner

For noen mennesker, fortsetter smerte av helvetesild etter at utslettet har gått bort. Dette er en tilstand som kalles postherpetisk nevralgi, og smertene er ofte svært alvorlig samt langvarig.