Digidexo.com

Nyrebiopsi i Goodpasture sykdom

Goodpastures sykdom er en sjelden autoimmun lidelse karakterisert ved ødeleggelse av bindevev i lungeblærene (alveoler) i lunger og filtreringskomponenter (glomeruli) i nyrene. Det er også kjent som Goodpastures syndrom. Hvis venstre ubehandlet, kan dette syndromet forårsake lungesykdom og rask, progressiv nyresvikt. Nyrebiopsi er en metode som vanligvis brukes til å oppdage Goodpasture sykdom i nyrene.

Grunnleggende

Goodpastures sykdom i nyrene oppstår når immunsystemkomponenter som kalles anti-glomerulære basalmembran-antistoffer angripe deler av nyrene er ansvarlige for filtrering av avfall og overflødig væske fra blodet. I noen individer, er dette angrepet utløst av viral infeksjon i luftveiene eller eksponering for kjemikalier som inneholder hydrokarbonløsemidler.

Nyrebiopsi

Nyrebiopsi --- også kalt nyrebiopsi --- er en teknikk som brukes til å trekke ut en liten mengde av nyrevevet til å diagnostisere Goodpastures sykdom, så vel som andre lidelser. Det gjøres vanligvis i et sykehus, og innebærer å sette inn en fjærbelastet samling nåler gjennom huden og inn i en nyre for å samle en prøve. Vanligvis leger begynner fremgangsmåten ved lett sederende pasienten. De bestemmer deretter den nøyaktige plasseringen av nyrene med røntgenstråler eller ultralydbilder, sammen med en spesiell lokalisering nål. Før du setter inn samling nåler, vil de bruke en lokal bedøvelse på biopsi nettstedet.

Samlingen nålen er hul, og når det tas en prøve den holdes på nålen interiør. Å samle en tilstrekkelig mengde av prøvemateriale, kan legene må sette inn biopsinål så mange som tre av fire ganger. Hver enkelt innsetting tar omtrent 30 sekunder.

Betydning

I noen individer, utvikler Goodpasture sykdom sakte, og kan ikke forårsake alvorlige virkninger for et antall måneder eller år. Men i andre individer, kan det oppstå skader i løpet av få uker, eller dager. Siden legene ikke kan vite på forhånd hvor raskt sykdommen vil utvikle seg i et gitt individ, er rask diagnose avgjørende for å unngå alvorlige, varige nyreskader. Selv om andre effektive metoder for diagnostisering Goodpastures eksisterer, for noen individer direkte vev undersøkelse gjort mulig ved biopsi kan være avgjørende.

Etter en Biopsi

Etter en nyrebiopsi, leger vil teste de oppkjøpte vevsprøver for tegn på anti-glomerulær antistoffer. Det kan ta flere dager for å få den fulle resultat av denne undersøkelse. Hvis anti-glomerulære antistoffer blir oppdaget, vil behandling for Goodpastures sykdom begynner. Potensielle behandling inkluderer oral immunsuppressive medikamenter som kortikosteroider og cyklofosfamid, og en fremgangsmåte som kalles plasmaferese, der de skadelige antistoffer er mekanisk fjernet fra blodstrømmen.

Betraktninger

Potensielle bivirkninger av nyrebiopsi inkluderer blødning, blodig urin, feber, svimmelhet, økende smerte på stedet av biopsi og manglende evne til å urinere. I noen sjeldne tilfeller kan smitte også forekomme. Personer som opplever disse bivirkningene bør rapportere dem til sine helsepersonell så snart som mulig.