Digidexo.com

Hva forårsaker skjoldbrusk sykdom?

Ifølge Cleveland Clinic, ca 20 millioner mennesker i USA har skjoldbrusk sykdom. Kvinner er mer sannsynlig å ha skjoldbrusk problemer enn menn. Det er flere årsaker til skjoldbrusk sykdom, avhengig av hvilken type lidelse en person har. Hypertyreose, hypotyreose og skjoldbruskkjertelkreft er alle typer skjoldbrusk sykdom.

Hypertyreose

Hypertyreose, også kalt Graves sykdom, oppstår når skjoldbruskkjertelen blir overaktiv. En overaktiv skjoldbruskkjertelen produserer store mengder av hormoner som kalles trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). T3 og T4 er ansvarlig for å regulere kroppens stoffskifte, eller konvertering av kalorier til energi. Pasienter med hypertyreose brenne energi så raskt at et økt kaloriinntak er ikke nok til å holde tritt med kroppens stoffskifte.

Årsaker

Overdreven jod er ofte en årsak til hypertyreose. En struma, som er et forstørret skjoldbruskkjertelen, kan produsere for mange T3 og T4 hormoner. De knuter på skjoldbruskkjertelen seg selv kan også forårsake hypertyreoidisme, og er referert til som toksiske knuter. Thyreoiditt, en betennelse i skjoldbruskkjertelen, kan også gnist utgivelsen av overflødig hormoner. En annen vanlig årsak til hypertyreoidisme er behandling av hypotyroidisme gjennom hormonerstatnings medikamenter. Hvis doseringen av hormonerstatnings medikamenter er for høy, så skjoldbruskkjertelen ender opp med en overdreven mengde av hormoner.

Hypotyreose

Hypotyreose oppstår når skjoldbruskkjertelen blir underactive og produserer ikke nok T3 og T4 hormoner. Når dette skjer, bremser kroppens stoffskifte ned. Vektøkning er uunngåelig, som kroppen ikke kan forbrenne kalorier til energi effektivt. Hypotyreose er den vanligste formen for skjoldbrusk sykdom.

Årsaker

Thyreoiditt, eller betennelse i skjoldbruskkjertelen, bremser ned produksjonen av T3 og T4 hormoner. Jod-mangel, men ikke vanlig i USA på grunn av iodized salt-bruk, er en årsak til hypotyreose. For at skjoldbruskkjertelen for å gjøre hormoner, det er behov jod. Hypotyreose kan også være arvelig, en tilstand som kalles Hashimotos sykdom. Opptil ni prosent av kvinner kan få hypotyreose etter fødselen. Denne tilstanden kalles postpartum thyreoiditt, og er ofte en midlertidig en. Også ifølge Cleveland Clinic, en i 4000 nyfødte får hypotyreose.

Thyroid Cancer

Skjoldbruskkjertelkreft oppstår når en nodule eller svulst på skjoldbruskkjertelen blir ondartet (kreft). Tyreoideacancer er arvelig, men er også forårsaket av stråling til nakken og en diett som er ekstremt lav i jod. Men flertallet svulster og knuter finnes på skjoldbruskkjertelen er godartet eller ikke-kreft.