Digidexo.com

Negative effekter av røyking

Nesten 20 prosent av amerikanske voksne røyker sigaretter. Røyking dreper ca 443 000 mennesker hvert år, og står for en av hver 5 dødsfall i USA. Det er mange negative bivirkninger fra røyking som dukker opp i en rekke sykdommer og tilstander.

Kreft

Sigaretter er ansvarlig for 30 prosent av samlede kreftdødsfall og 87 prosent av lungekreftdødsfall. Lungekreft er vanskelig å behandle og ofte ikke diagnostisert før det er i avanserte stadier, som står for sin ekstremt lav overlevelse. Sigaretter er en viktig faktor i kreft i strupehodet, munn, hals, blære og spiserøret også. De følgende cancere er også knyttet til røyking, men ikke så sterkt: pankreas, cervikal, nyre, mage og leukemi.

Kvinners helse

Sigaretter gjøre alvorlig skade på reproduktive organer og nyfødte barn. Kvinner som røyker er mer sannsynlig å ha problemer med å bli gravid og er mer sannsynlig å oppleve en spontanabort. Røyking er også knyttet til for tidlig fødsel, dødfødsel og lav fødselsvekt. Det er også en forbindelse til krybbedød (SIDS).

Sirkulasjon

Røyking negativt påvirker blodstrømmen til ekstremiteter, noe som resulterer i PVD (perifer vaskulær sykdom). PVD kan behandles kirurgisk, men operasjonen vil være ineffektiv hvis pasienten fortsetter å røyke. Mange leger vil nekte å gjøre operasjonen med mindre pasienten samtykker til å gi opp sigaretter. Siden ereksjoner er knyttet til blodstrømmen, kan menn som røyker lider av erektil dysfunksjon.

Luftveisproblemer

Røyking er ansvarlig for en rekke luftveislidelser. Det skader luftveiene og kan forårsake emfysem. Sigaretter også forverre forholdene som lungebetennelse og astma. Mange årige røykere lider av kronisk hoste og overdreven slim.

Hjertesykdom

Røyking er direkte knyttet til en tredjedel av alle hjertesykdomsrelaterte dødsfall. Røykere er 2 til 4 ganger mer sannsynlig å lide noen form for hjertesykdom. Nikotin utgivelser adrenalin inn i systemet og gir raskere hjertefrekvens. Det fører til at blodårene til å begrense, blodtrykket til å stige og frarøver kroppen av oksygen. Kjemikalier i sigaretter forårsaker åreforkalkning og skade arterier og blodårer.

Andre negative effekter

Røyking påvirker fysisk utseende ved gulfarging hud og tenner. Det fører til rynker og for tidlig aldring. Øyeskade kan oppstå gjennom makuladegenerasjon eller grå stær. Bone tynning og frakturer er mulig, så vel som peptisk ulcus.