Digidexo.com

Bivirkninger av Seroquel på hjertet

Seroquel er merkenavnet for stoffet quetiapinfumarat, godkjent av Food and Drug Administration i 1997 for behandling av schizofreni og bipolar lidelse. Leger også foreskrive det for den såkalte "off-label" bruker for å behandle symptomer på Alzheimers sykdom og andre demens. En anti-psykotisk produsert av AstraZenca Pharmaceuticals, påvirker Seroquel neurotransmitterreseptorer, inkludert de for dopamin og serotonin. Medikamentet er knyttet til flere alvorlige bivirkninger.

Hjertesvikt

FDA anmeldt 17 kliniske studier i 2004 og funnet en link mellom bruk av nyere antipsykotiske legemidler, inkludert Seroquel, og en økt risiko for å dø av hjertesvikt eller infeksjoner som lungebetennelse hos eldre mennesker med demens. Forskere ved Vanderbilt School of Medicine fant også at folk tar nyere antipsykotiske legemidler, inkludert Seroquel, var 2,26 ganger større sannsynlighet for å oppleve plutselig hjertedød enn folk ikke på disse medikamentene. Forskerne sier at risikoen er lav, men at leger og pasienter bør ta denne økte risikoen i betraktning.

Black Box Warning

Etter sin gjennomgang av studier, FDA bestilte en svart boks advarsel til Seroquel merking i 2005, deres sterkeste advarselen utenfor en tilbakekalling. Denne etiketten advarer mot økt dødelighet assosiert med Seroquel hos eldre pasienter med demens. FDA har også understreket at Seroquel er ikke godkjent for behandling av demens.

Neuroleptisk malignt syndrom

Seroquel bruk har også blitt knyttet til en lidelse i sentralnervesystemet som kalles neuroleptisk malignt syndrom. Symptomer inkluderer rask eller unormal hjerterytme, blodtrykksendringer, forvirring, høy feber, økt svette og muskelstivhet. Denne tilstanden er ansett som en medisinsk nødsituasjon, og kan være dødelig.

Andre hjerte-relaterte effekter

Seroquel ble funnet i kliniske studier for å være knyttet til en gjennomsnittlig økning i hjertefrekvens på syv slag per minutt, ansett som en svak tendens til takykardi. I tillegg kan Seroquel i betydelig grad øke risikoen for vektøkning, høyt kolesterol, høyt blodsukker og diabetes, som alle kan ha en negativ effekt på kardiovaskulær helse. Personer med hjerte-og karsykdommer, høyt blodtrykk, hjerterytmeproblemer, diabetes eller høyt kolesterol, sammen med mennesker som er overvektige, eller som har hatt en hjertestans eller slag, kan ikke være i stand til å bruke Seroquel.

Tilleggseffekter Side

Seroquel har mange andre bivirkninger også. Det kan forårsake tardive dyskinesier, en alvorlig lidelse med symptomer på ufrivillige rytmiske bevegelser av ansikt, kjeve, munn og tunge. Seroquel kan øke risikoen for lavt blodtrykk, med symptomer på svimmelhet, svimmelhet, besvimelse, og økt hjerterytme. Seroquel bruk har vært knyttet til forekomsten av grå stær, beslag, skjoldbrusk problemer og leverproblemer.