Digidexo.com

Galleblæren kreft behandling

Galleveier består av organer som bidrar til transport galle, som hjelper fordøye mat, fra leveren til tynntarmen. I 2009, National Cancer Institute anslår at nærmere 10.000 nye tilfeller av galle kreft vil bli diagnostisert i USA, men bare ca 3000 av disse er galleblæren kreft. Galleblæren kreft er sjelden i USA. Galleblæren samler galle (en væske som bidrar til å fordøye fett), og er under leveren. De fleste galleblæren kreft starter i slim kjertler som linje galleblæren, noe som gjør det til et adenokarsinom, som er en kreft som starter i kjertelvevet.

Bakgrunn

Galleblæren kreft blir ofte kategorisert under galleveiskreft, sammen med kreft i gallegangene, som også kalles cholangiocarcinoma (Chabner, Lynch, og Longo, 2008). Visse etniske grupper, som indianere og latinamerikanere, har en høyere forekomst av galleblæren kreft, men årsakene bak dette er ikke fullt ut kjent.

Risikofaktorer og symptomer

Risikofaktorer for galleblæren kreft inkluderer en historie med gallestein, galleblæren polypper, har en kronisk salmonella-infeksjon og eventuelle galle cyster (Chabner, Lynch, Longo, 2008). Kvinner er mer sannsynlig å få galleblæren kreft enn menn, kaukasiere har høyere risiko enn afrikansk-amerikanere, og risiko for kreft i galleblæren øker også med alderen.

Symptomer på galleblæren kreft inkluderer gulsott, feber og magesmerter. Oppblåsthet er et vanlig symptom, og kvalme og oppkast kan være til stede. På grunn av generell karakter av disse symptomene, kan galleblæren kreft være vanskelig å diagnostisere tidlig. I de tidlige stadiene av GBC, kan det ikke være noen symptomer i det hele tatt.

Behandling

Den eneste kurativ behandling for galleblæren kreft er kirurgi, men mindre enn 30 prosent av pasientene har sykdom som kan være fullt herdet (Chabner, Lynch, og Longo, 2008). Når en diagnose av cancer i galleblæren er gjort, er den anbefalte et radikal kirurgi cholecystektomi, som er fjerning av galleblæren, pluss to centimeter eller mer av galleblæren seng (2008). Lymfeknuter bør også bli fjernet for å vurdere for spredning av sykdommen. Hvis leveren er involvert, bør den berørte del av leveren tas ut.
For personer med kreft kan ikke tas helt ut med kirurgi, stråling og kjemoterapi kan gis for å kontrollere sykdommen og gi lindring av symptomer. Flere store kreftsentre som Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York utforsker biologisk terapi, som er legemidler som påvirker reproduksjonen av kreftceller. Mange større kreftsentre har kliniske studier tilgjengelig.

Prognose

Prognosen for pasienter med kirurgi for GBC avhenger av stadium av kreft. Hos pasienter som har sykdommen er helt fjernet ved kirurgi, er de fem-års overlevelse mellom 20 og 50 prosent (Chabner, Lynch, og Longo, 2008). De fleste galleblæren kreft er diagnostisert på et avansert stadium på grunn av deres uspesifikke symptomer, og prognosen for disse kreftformene er dårlig.

Fremtidige Veibeskrivelse

På grunn av den relative sjeldenhet av denne typen kreft, har det vært få omfattende kliniske studier. De fleste studier på galleblæren kreft har blitt gjort på enkeltinstitusjoner med små grupper av pasienter.