Digidexo.com

Hyperkalemi Årsaker

Hyperkalemi

Hyperkalemi er en tilstand kjennetegnet ved et unormalt høyt nivå av kalium i blodet. Når dette skjer, kan det å påvirke en rekke organer i kroppen din, da dette næringsstoffet brukes innenfor både muskel-og nervevev. Du kan begynne å oppleve en uregelmessig eller ujevn hjerterytme, pustevansker, tretthet, følelse av nummenhet eller lammelser. Å fullt bekjempe utviklingen av høy kalium i blodet, må du først forstå årsaken.

Nyresyke

Av alle de faktorer som kan bidra til hyperkalemi, er nyresykdom langt den vanligste. Dette skyldes i stor grad hvordan nyrene behandle dette næringsstoffet. Når kalium kommer inn i blodet, er nivået holdes i balanse ved nyrene gjennom prosessen med filtrering. Dersom disse organene ikke fungerer som de skal, vil du ofte få en opphopning av kalium.

Medisiner

Det er også mulig å se en topp i kaliumnivå på grunn av visse medisiner. Blodtrykket medisiner, som ACE-hemmere, er den ledende årsaken til "farmasøytiske" hyperkalemi, så sørg for å ha på kalium nivåene sjekket når du er på slike legemidler som enalapril, lisinopril, Zestril, ramparil eller altace. Hver av disse er en vanlig angiotensin-omdannende enzym (ACE) inhibitor.

Rusmisbruk

Hyperkalemi har også vært knyttet til noen tilfeller av rusmisbruk, spesielt når alkohol, kokain og andre narkotiske stoffer er bekymret. Med visse typer rusmisbruk, kan du oppleve en forverring av muskler, noe som kan øke nivået av kalium i blodet ditt.

Hormoner

Noen ganger kan du utvikle hyperkalemi fra hormonelle mangler, nemlig når underskuddet er funnet i aldosteron. Aldosteron ikke bare regulerer natrium i blodet, men det bestemmer også balansen av kalium, forårsaker du å beholde dette næringsstoffet til et punkt der det bygger seg opp i blodet ditt.

Skade

Skader kan også føre til at du opplever en økning i kaliumnivå. I noen situasjoner, som i tilfeller av mer alvorlige brannskader eller skader, kan røde blodårene blir skadet eller ødelagt. Når mengder rødt blodkar dukkert, kan du lider av en topp i kalium og utvikle denne tilstanden.

Diet

Kosthold kan spille en rolle i utviklingen av hyperkalemi, nemlig når opprettholde en høy protein diett eller matvaner inkluderer mye bananer, tomater og appelsiner. Det er også mulig at salterstatninger kan bidra til tilstanden. Selv kaliumtilskudd kan øke nivået av dette næringsstoffet i blodet ditt.