Digidexo.com

Digestive helseproblemer

Digestive helseproblemer


Som National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC) forklarer, oppstår fordøyelsen når kroppen bryter ned mat og drikke du forbruker i mindre næringsstoffer. Kroppen bruker disse næringsstoffene for å vokse og ernære celler og produsere energi. Av og til, er denne prosessen avsporet. Et bredt spekter av fordøyelsesproblemer kan oppstå, de fleste som ikke er alvorlige.

Funksjon

Fordøyelse begynner i munnen. Når vi tygge maten, starter prosessen. Den resterende del av fordøyelseskanalen består av spiserøret, magen, tynntarmen, tykktarmen (også kjent som tykktarmen), rektum og anus, i henhold til NDDIC. I reisen fra munnen til anus, mat og drikke, blandet med en cocktail av fordøyelsesenzymer juice, er videre brutt ned i brukbar form. Etter næringsstoffene absorberes av kroppen, resten overføres til tykktarmen som avfall og senere evakuert via avføring, bemerker NDDIC.

Typer problemer

Fordøyelsesproblemer spenner fra mindre irritasjonsmomenter (for eksempel lett gass) til moderat til alvorlig bekymring (f.eks hyppige halsbrann) til betydelige, livsendrende forhold, for eksempel inflammatoriske tarmsykdommer (IBDs). Symptomer mellom ulike forstyrrelser eller lidelser er ofte like, noe som gjør legehjelp nødvendig i enkelte tilfeller for å utelukke alvorlige problemer.

Vanlige syndere

Ifølge Mayo Clinic, fordøyelsesbesvær - eller en urolig mage - er et sett av symptomer som påvirker fordøyelseskanalen. Oppblåsthet, raping og kvalme er vanlig med dårlig fordøyelse. Mayo leger oppmerksom på at visse matvarer og drikke, for eksempel sjokolade, krydret mat og kaffe, samt røyking og stress kan utløse fordøyelsesbesvær. Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) virkninger mer enn 60 millioner amerikanere i 2010, anslår The Ohio State University (OSU) Medical Center. GERD deler symptomer som ligner på dårlig fordøyelse. Den er preget av hyppige halsbrann og en back-up av magesyre i spiserøret. Behandling for dårlig og GERD innebærer vanligvis unngå utløse mat og tar over-the-counter medisiner.

Magesår, mens vanligvis antatt å være forårsaket av matvarer og stress, har en helt annen sak. Den NDDIC forklarer at mens magesår kan gjøres verre av mat og stress, er årsaken oftest en bakterier, kjent som Helicobacter pylori (H. pylori). Selv om det ikke medfører en sår i de fleste mennesker, er bakterier til stede i 20 prosent av amerikanerne enn 40 år, og mer enn halvparten av de over 60. Antibiotika vanligvis klare opp en H. pylori-infeksjon, gjenopprette fordøyelses tilregnelighet.

Irritabel tarm syndrom

Irritabel tarm syndrom (IBS) er en vanlig fordøyelsesproblem som rapporterer Mayo Clinic eksperter, er en diagnose av ekskludering. Når andre årsaker til dine symptomer er utelukket, er IBS ofte problemet. IBS er preget av en oppramsing av fordøyelses problemer, oftest diaré og forstoppelse. Noen IBS lider oppleve både på en vekslende basis. IBS ikke fører til mer alvorlige tilstander, så som kreft i tykktarmen. Det er ofte forårsaket av trigger matvarer og stress (som med fordøyelse). IBS er oftest behandles med livsstilsendringer, herunder å unngå visse matvarer, håndtere stress, å miste vekt og få rikelig med mosjon.

Inflammatoriske tarmsykdommer

En mer alvorlig gruppe av fordøyelsesproblemer kalles inflammatoriske tarmsykdommer (IBDs). Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom er de to vanligste IBDs, konstaterer den amerikanske Gastroenterologisk Association (AGA). Begge plager involverer betennelse i slimhinnen i tarmen. Begge er preget av perioder med remisjon og tilbakefall. AGA forklarer at symptomene for hver er like, inkludert magesmerter, vekttap og rektal blødning. Årsakene til hver er ukjent, men IBD er tenkt å kjøre i familier. Behandling omfatter diett modifikasjoner, medikamenter og i noen tilfeller, kirurgi.