Digidexo.com

Slik Spot advarselen tegn på hudkreft

Slik Spot advarselen tegn på hudkreft


Det er tre hovedtyper av hudkreft: basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og melanom. Basalcellekarsinom og plateepitelkarsinom er ikke-ondartet, saktevoksende kreft i huden. Melanom er en ondartet og hurtigvoksende type hudkreft. Andre typer av ikke-melanom hudkreft eksisterer, men de er sjeldne, og omfatter Kaposis sarkom og kutan T-cellelymfom av huden. Selv om du er årvåken om solen sikkerhet og slitasje solkrem under utendørsaktiviteter, er det viktig å undersøke huden din regelmessig fordi tidlig deteksjon av hudkreft har en bedre sjanse for vellykket behandling og kur.

Initial konsultasjon

Selvransakelse kan du lete etter nye føflekker og lesjoner, og å legge merke til eventuelle endringer i eksisterende føflekker eller lesjoner som kan signalisere kreft endringer. Hvis du er usikker på om selvransakelse, spør legen din til å utføre en innledende hud sjekk, og for å gi deg råd om din eksisterende føflekker, kviser eller fregner. Etter en innledende undersøkelse, bør du undersøke huden fra topp til tå din minst en gang i måneden, ifølge Skin Cancer Foundation.

Full Body Examination

Stå naken i et opplyst rom foran et speil i full lengde. Undersøke ansiktet ditt og bruke et håndspeil for å sjekke bak ørene. Undersøke hodebunnen ved hjelp av en hårføner til å blåse håret vekk fra hodet. Sjekk dine hender og armer, inkludert armhulene og under neglene. Undersøke nakken og overkroppen. Kvinner bør løfte hvert bryst for å undersøke undersiden. Bruk håndspeil for å vise ryggen, baken og ryggen av bena. Sitt på en stol og se på dine ben, ankler og føtter, inkludert de fotsålene, mellom tærne og under tåneglene. Til slutt bruker du håndspeil for å sjekke for eventuelle hudforandringer i underlivet.

ABCDE faresignalene

Bokstavene A, B, C, D og E kan hjelpe deg å huske hvordan du kan gjenkjenne hudkreft og forstadier til hudkreft endringer. Bokstaven A representerer "Asymmetri": en muldvarp som har to unmatching halvdeler krever videre medisinsk undersøkelse. Bokstaven B minner deg på å se på grensene av dine føflekker, så ujevne grenser er et tidlig tegn på hudkreft. Bokstaven C representerer "Color": konsultere legen din dersom noen føflekker har utviklet nyanser av brunt eller svart, eller andre farger, for eksempel rødt eller blått. Bokstaven D representerer "Diameter." Føflekker med større enn 1/4-tommers diameter kan tyde på tidlig melanom. Bokstaven E står for "Evolving" og antyder årvåkenhet mot eventuelle endringer som skorpedannelse eller blødning.

Ugly Duckling faresignalene

Den "stygge andungen" -konseptet er et identifikasjons verktøy for deteksjon av hudkreft varselsignaler gjennom en prosess som kalles "differensial anerkjennelse." Det tyder på viktigheten av å sammenligne føflekker i sammenheng med hverandre på et område av huden. Ved å se nøye på bakgrunn av lignende utseende føflekker, er det mulig å oppdage føflekker som avviker fra hovedgruppen. For eksempel kan et stort, mørk lesjon eller en lesjon som er liten og rød farge i kontrast til omgivende lesjoner kan kreve medisinsk undersøkelse.