Digidexo.com

Hvordan virker Røyking bidra til hjertesykdom?

Effektene av røyking

Sigarettrøyking er den viktigste årsaken til forebygges sykdom og død i USA, ifølge American Heart Association. Selv om lungelidelser er oftest assosiert med røyking, sigaretter er en vesentlig årsak til hjertesykdom. Røyking er direkte relatert til 20 prosent av alle dødsfall som følge av hjertesykdom i USA Røyking er en av de seks store forebygges risikofaktorer for hjertesykdom som også inkluderer høye kolesterolverdier, høyt blodtrykk, mangel på fysisk aktivitet, overvekt og diabetes. Røyking er imidlertid dobbelt ødeleggende. Ikke bare øker den helserisiko på egen hånd, men det er kombinert med andre faktorer for å øke risikoen enda høyere. Røyking kombinert med noen av de andre viktige risikofaktorer eller med p-piller kan øke en persons risiko for hjertesykdom opptil 20 ganger.

Hvordan røyking fører til hjertesykdom

Røyking bidrar til hjertesykdom på flere måter. Nedsatt lungefunksjon reduserer utholdenhet og evnen til å tolerere øvelse. Karbonmonoksid i røyk depletes oksygen tilgjengelig til hjertet, lungene og andre vev, tvinger hjertet til å jobbe hardere for å levere nok oksygen til kroppen. Sigaretter heve såkalt "dårlig" kolesterol (low-density lipoproteiner eller LDL) samtidig som man reduserer nivåer av "gode" kolesterolet (high-density lipoproteiner eller HDL). I tillegg blod-clotting øker. Sammen utgjør disse faktorene bidrar til en oppbygging av plakk i blodårene, som kalles aterosklerose, som er den ledende årsak til hjerteinfarkt og hjerneslag. Røyking også skader slimhinnen i arteriene og forårsaker arterieveggene å tykne, ytterligere øke risikoen for hjertesykdom. Hvis bypass kirurgi er nødvendig, øker røykerom muligheten for at koronar hjertesykdom vil gå tilbake på grunn av den vedvarende skade på blodårene og øker i LDL.

Effekter av nikotin

Nikotin står for det meste av skader forårsaket av røyking. Nikotin akselererer hjertefrekvens, øker blodtrykket og constricts arterier. Når tilsatt til karbonmonoksyd i røyk, øker nikotin dannelse av blodpropper. Kombinasjonen av fortykkede blodårene, tilstoppede arterier og blodpropper svekker den generelle sirkulasjonen i folk som røyker. Hjertet må pumpe vanskeligere å kompensere, men denne ekstra arbeidsbelastning krever mer oksygen, som er tilgjengelig på grunn av nærvær av karbonmonoksyd.

Reversere Damage

Skade på hjertet og blodkarene er direkte relatert til antallet røkte sigaretter per dag og årene en person har røkt. Mange av effektene av røyking kan reverseres når røyking har stoppet. Oksygennivået tilbake til det normale i løpet av dager, stress på hjertet avtar og lungefunksjon gradvis blir bedre. Etter fem smokeless år, selv risikoen for lungekreft går tilbake til nivåer som ligner på dem hos personer som aldri har røykt.