Digidexo.com

Tegn og symptomer på koronar hjertesykdom

Tegn og symptomer på koronar hjertesykdom


Koronar hjertesykdom er en tilstand hvor en eller flere av et individs koronararteriene bli innsnevret eller blokkert på grunn av dannelse av plaque. Koronararteriene bære oksygenrikt blod til hjertet, og plakk frarøver hjertet av dette blodet. Denne tilstanden er den ledende årsak til hjerteinfarkt. Personer som opplever tegn og symptomer på koronar hjertesykdom bør oppsøke lege umiddelbart før de har et hjerteinfarkt.

Ubehag i brystet

Smerter i brystet, eller angina, er en vanlig tegn på koronar hjertesykdom. Dette skjer når hjertet blir ranet av oksygenrikt blod fra lungene. Det kan føles som sterke smerter, men det kan også føles som press eller klemme i brystet. Kvinner noen ganger beskrive følelsen som en brennende smerte i øvre del av magen eller brystet. Angina tendens til å reise til armer, nakke, kjeve, skuldre eller rygg. Sanne angina vil bli mer smertefullt med aktivitet og mindre smertefull med resten.

Kortpustethet

Et annet symptom på koronar hjertesykdom er kortpustethet, som typisk oppstår når sykdommen forårsaker et hjerteinfarkt. Når hjertet ikke pumper som den skal, er blodet ikke sirkulerer gjennom kroppen som det skal. Som et resultat, begynner fluid å bygge seg opp i lungene, forårsaker kortpustethet. Dette symptomet blir mer intens med fysisk anstrengelse. Hvis du opplever angina ledsaget av pustevansker, ring for nødstilfelle medisinsk hjelp umiddelbart.

Andre symptomer

Foruten angina og kortpustethet, kan koronar hjertesykdom forårsake symptomer som føles som fordøyelsesbesvær. Noen pasienter, særlig kvinner, feil følelsen for at halsbrann. Andre beskriver det som en følelse av fylde eller kveles. Kvalme og oppkast kan være et symptom på koronar hjertesykdom. Noen pasienter opplever kaldsvette. Tilstanden kan også føre til raske eller uregelmessige hjerteslag. Ifølge National Institutes of Health, vil noen personer med koronar hjertesykdom opplever ingen symptomer før de har et hjerteinfarkt. Dette er kjent som silent koronar hjertesykdom.

Symptomer hos kvinner

Kvinner med hjertesykdom ofte ikke viser typiske hjertesykdom symptomer. Mange tenker ofte følelsene de føler seg er relatert til dårlig fordøyelse. Tretthet, problemer med søvn og problemer med angst er andre tegn på koronar hjertesykdom ofte rapportert av kvinner. En studie sitert av Cleveland Clinic, undersøkte 515 kvinner med hjertesykdom, og 78 prosent av disse kvinnene rapporterte en av disse ikke-hjertesymptomer i over en måned før de ble diagnostisert. Kun 30 prosent av deltakerne opplevd brystsmerter eller ubehag.

Varighet av symptomer

Brystsmerter og andre symptomer på koronar hjertesykdom kan skje for en rekke årsaker, og hvor lenge smertene varer kan indikere hvorvidt den peker til koronar hjertesykdom, ifølge Cleveland Clinic. Når den er utløst av koronar hjertesykdom, det vil vare i fem minutter eller lenger. Hvis en ekstern stressor, slik som fysisk anstrengelse eller stress, forårsaker symptomene, vil fjerne denne årsaken bringe lettelse. Folk som opplever anfall av angina som varer i fem minutter eller mer må ringe krisepersonell umiddelbart, fordi dette kan være et tegn på et hjerteinfarkt.