Digidexo.com

Behandling for metastatisk Colon Cancer

Dessverre er kreft mer vanlig enn noen gang før. Det er så mange forskjellige typer kreft, og det er ikke ett organ i kroppen som ikke er mottakelige for den glupske sykdom. En type kreft som er svært vanlig er tykktarmskreft. Nesten 150 000 tilfeller av tykktarmskreft vil bli diagnostisert hvert år, og mange mennesker vil dø av sykdommen. Det finnes mange former for behandling for tykktarmskreft, men hvordan hver person reagerer avhenger av den enkelte sak.

Hva er Colon Cancer?

Et annet navn for tykktarmskreft er kolorektal kreft. Tykktarmskreft er den nest vanligste kreftformen, og er den nest største årsaken til kreft-relaterte dødsfall i USA. Tykktarmskreft involverer kolon, rektum, og, som oftest, appendix. Tykktarmskreft er når kreftcellene utvikle seg i tykktarmen. Det er en aggressiv kreftsykdom som normalt ikke vil bo i ett område. Det kan lett spre seg til lymfeknutene, som da hjelper det bevege seg lett til andre organer.

Tegn på metastatisk Colon Cancer

Tegn på tykktarmskreft avhenger av hvor kreften, eller hoved svulst, er plassert. Vanligst, med kreft i tykktarmen, er svulsten som ligger et eller annet sted i tykktarmen. Hvis dette er tilfelle, vil det vanligvis være endringer i avføringsmønster. Ett stort skilt er blod i avføringen. Blodet enten kan være lyse rødt eller kan være veldig mørk. Det kan være følelser av forstoppelse eller en følelse av tarmen er ikke tømming helt. Pasienten kan oppleve kramper, mye luft og oppblåsthet. Mange kolon kreftpasienter opplever en innsnevring av deres avføring, eller skinny avføring. De vil oppleve tretthet og vekttap for uforklarlige grunner.

Tester for tykktarmskreft

Når en pasient søker medisinsk behandling for disse symptomene, vil han sannsynligvis bli henvist til en gastroenterolog. Legen kan først utføre en digital endetarms eksamen for å se om han føler en svulst med fingeren. Hvis han mistenker noe unormalt, vil han sannsynligvis deretter bestille en koloskopi. Dette innebærer å sette inn et omfang inn i endetarmen slik at legen kan se inne i endetarmen og i tykktarmen og nedre tarm. Hvis noen svulster er sett, kan han ta en vevsprøve og sende dem til laboratoriet for å se etter kreft materiale. Han vil også bestille en okkult test. Det er der avføringen blir undersøkt under et mikroskop for blod. Han kan også bestille en lavere GI-serien, som er en test som involverer fargestoff. Fargestoffet hjelper legen å se den nedre gastroenterologi kanalen mer tydelig.

Slik finner du ut Behandlinger for Colon Cancer

Hvis kreft er funnet, vil gastroenterolog henvise pasienten til en onkolog. En onkolog er en kreft spesialist. En onkolog vet hvilke typer behandlinger som fungerer best for hvilke typer kreft, samt hvilken behandling som er nødvendig under forskjellige stadier av kreft. Normalt kreft er funnet i et av fire stadier; I, II, III eller IV. Hvis kreften allerede har spredning til andre organer, og er allerede i en høyere utviklingstrinn, kan legen må være veldig aggressive med sin behandling. Hvis kreften er lokalisert, kan han ikke trenger en aggressiv behandling plan ennå.

Typer behandlinger for Colon Cancer

For tykktarmskreftpasienter, er det første skrittet ofte kirurgi. Legen som regel behov for å fjerne svulsten sammen med eventuelle andre berørte områder. Han vil som regel bestille en kombinasjon av cellegift og stråling, særlig for pasienter som har høy risiko for kreft sprer seg, eller om kreft påvirker mer enn ett organ. Det finnes også medisiner som er rettet mot kreftceller som normalt ville spre seg raskt. Disse medikamentene er Avastin, Erbitux og Vectibix. De kan gis med cellegift og stråling, og deres jobb er å stoppe kreftsvulster fra å utvikle nye blodkar. Blodårene tillate oksygen og næringsstoffer for å komme til svulster, og dermed la svulstene vokser.

Bivirkninger av Colon kreft behandlinger

Alle medikamenter og behandlinger for kreft har potensial til å produsere bivirkninger. Selv kirurgi kan ha en negativ innvirkning på pasienten. Fjerning av deler av tarmen noen ganger fører til infeksjon eller en kolostomi. Stråling og kjemoterapi kan produsere ekstrem kvalme, oppkast, håravfall, tretthet og lav motstandskraft mot infeksjoner. Avastin, Erbitux og Vectibix har også potensielle bivirkninger. De vanligste er neseblødning, høyt blodtrykk, for mye protein i urinen, tretthet og problemer med å puste, avhengig av hver enkelt pasient.

Overlevelse av tykktarmskreft Pasienter

Overlevelsesraten for tykktarmskreft avhenger mye på hvilket stadium kreften er funnet i. For trinn I pasienter, kan overlevelsen være i overkant av 80 prosent. Men for Stage III, faller overlevelsesraten til 59 prosent. Den tidligere kreft blir funnet, jo større er sjansen for å fjerne tumorer og omgivende kreftceller. En ting som har vært fast bestemt på å øke overlevelsesraten er mosjon. For de som har blitt diagnostisert med tykktarmskreft, får rikelig med mosjon synes å øke overlevelsen. Å ta godt vare på seg selv er svært viktig ikke bare å bekjempelse av sykdommen, men å holde den unna.