Digidexo.com

Hva skyldes trang til å tisse?

Hva skyldes trang til å tisse?


Urinering. Det er noe vi alle gjør, flere ganger om dagen, uten engang å tenke på det. Det er bare en del av vår daglige rutine. Men hva, akkurat, får trang til å urinere? Hvordan kroppen vite når blæren har nok urin samlet, og at det er på tide å urinere?

Nyrer

Nyrene er den del av urinveissystemet som er ansvarlig for filtrering av avfall og overflødig vann ut av blodet. Sluttproduktet av denne fremgangsmåte er urinen. Ifølge National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer, bønneformede nyrer er knyttneve-sized organer som ligger i nedre del av ryggen. Som nyrene samle urin, reiser det seg rør og inn i blæren.

Blære

Blæren er en ballong-formet muskel-organ som sitter lavt i magen. Rørene som drenerer urin fra nyrene avkjørsel inn i blæren. Blæren er hul og litt elastisk, slik som det fylles med urin det utvider seg. Ifølge National Institutes of Health, kan en sunn blæren holde opp til to kopper urin komfortabelt i flere timer. Når blæren nærmer seg maksimal kapasitet, sender det signaler til hjernen, slik at kroppen vet at det er på tide å urinere.

Brain

Når hjernen mottar melding fra nerver i blæren at blæren er full, det skaper trang til å urinere. Urin holdes i blæren av en ring av muskelen som omgir urinrøret (røret hvorfra reiser urin fra blæren til å gå ut av kroppen). Når vi har trang til å urinere, og vi er klare til å urinere, sender hjernen et signal til denne muskelen til å slappe av og la urinen å strømme ut av kroppen. På samme tid, sender den en beskjed til blæren muskler til å stramme, klemme urin ut av blæren og ned i urinrøret.

Inkontinens

Urge-inkontinens er en tilstand som fører til en person til å slippe ufrivillig urin når trangen til å urinere streik. Det kan også føre til en person til å føle en ekstrem plutselig trang til å urinere, som er unormal. Hos de fleste mennesker bygger trang til å urinere over tid. Ifølge National Institutes of Health, er den eksakte årsaken til urgeinkontinens ukjent i de fleste tilfeller. Kvinner og eldre mennesker er mest sannsynlig en del av befolkningen til å oppleve urgeinkontinens, også kjent som en overaktiv blære.

Sykdommer som påvirker Urinering

Det er flere sykdommer og tilstander som kan påvirke evnen til å urinere. Den mest alvorlige av disse er blæren eller nyrekreft. Nyresykdom er en annen alvorlig og potensielt dødelig sykdom som kan påvirke evnen til å urinere skikkelig. Andre forhold som kan påvirke vannlating er urinveisinfeksjoner, nyrestein og diabetes. Hvis du har problemer med vannlating eller har endringer i urin vaner, bør du kontakte lege umiddelbart.