Digidexo.com

Hva gjør Spleen Do?

Hva gjør Spleen Do?


Milten er en del av kroppens lymfesystemet, som ligger i underkant av brystkassen på venstre side av kroppen. Selv om folk kan overleve uten en milt fordi andre organer kan ta over noen av sine funksjoner, er det risiko, for eksempel en økt mottakelighet for infeksjoner.

Funksjon

Milten har en viktig rolle i kroppens evne til å produsere antistoffer som motstår infeksjon. Den fjerner også skadelige mikroorganismer fra blodet og blir kvitt gamle blodceller. Før fødselen, produserer milten røde blodlegemer før etter fødselen når benmargen kan ta over denne prosessen. I kinesisk medisin, er milten ansett som en viktig komponent i å gjøre qi og blod.

Funksjoner

To hovedtyper av vev, med ulike funksjoner, finnes i milten: retikuloendoteliale, opptatt med å fjerne gamle blodceller og andre celleleftovers og hvite massen, noe som skaper lymfocytter. Blod inn i milten fra miltarterien og kommer ut gjennom milten vene, fortsetter videre til portvenen som fører til leveren.

Effekter

En forstørret milt (splenomegali) kan føre til problemer i en rekke områder. Det kan ødelegge nyttige blodceller. Andre beslektede tilstander med en forstørret milt inkluderer infeksjoner, kreft i blod-spesifikke sykdommer og tilstander slik som sigdcelleanemi, cirrhose og systemisk lupus erythematosus (SLE). Sprukket milt, vanligvis fra et alvorlig slag, skape mye smerte og ømhet i magen. Dette er kanskje ikke umiddelbart opplagt fordi ofte blodet lekker fra en sprukket milt er treg. Imidlertid er en sprukket milt alltid en nødssituasjon.

Størrelse

På størrelse med en normal milt er vanskelig å fastslå nøyaktig på grunn av endringer som finner sted når en er fjernet (splenektomi). For eksempel, siden milten inneholder blod, blir operasjonen for å trekke ut en milt bære blodtap og andre endringer. Ved hjelp av diagnostiske teknikker, avhengig av typen, kan milten variere fra mindre enn 5 inches lange eller 2 inches tykt, målt ved ultralyd, eller mindre enn 4 inches lange som sett på en CT-skanning. Vekt kan variere mellom 2 oz. og 9 oz.

Betydning

Revmatoid artritt kan være forbundet med en forstørret milt. Smittsomhet mononukleose kan forårsake en forstørret milt. Infeksjoner og abscesser av milten kan forekomme. I eldre, kan en sykdom som kalles polycytemi vera oppstå der altfor mange røde blodceller blir produsert. I denne situasjonen, strømmer blodet saktere til små fartøy og blodpropp er mer sannsynlig å form.The milt kan forstørre fordi det er flere og flere røde blodlegemer til å fjerne.

Identifikasjon

Problemer med milten kan være vanskelig å diagnostisere. Symptomer er forvirrende og kan gjelde for andre forhold. Fordi milten er ved siden av magen, kan det gi en følelse av fylde i magen etter å ha spist en liten mengde, og dermed forveksles med mageproblemer. Smerter fra en milt problem kan bli henvist til venstre skulder, forårsaker symptomer på en mulig hjerteinfarkt eller angina. Blodprøver kan fastslå diagnosen. Andre undersøkelser som benmargsprøver brukes til å sjekke for bein kreft eller andre kreftformer som leukemi eller lymfom.