Digidexo.com

Hva er helserisikoen ved røyking og drikking?

Hva er helserisikoen ved røyking og drikking?


Røyking bærer en rekke negative helserisikoer. Det er årsaken til ett-i-fem dødsfall årlig i USA, sier Centers for Disease Control og Prevention (CDC). At prosentandelen er høyere årlig enn dødsfall forårsaket av immunsviktvirus (HIV), ulovlig narkotikabruk, alkoholbruk, motorkjøretøyer skader, selvmord og drap til sammen. CDC rapporterer også alkoholbruk er ansvarlig for omtrent 79 000 dødsfall årlig i USA, noe som gjør overdreven alkoholbruk den tredje ledende livsstil relatert årsak til dødsfall for landet.

Røyking og Cardiovascular Disease

Sigarettrøyking årsaker redusert blodsirkulasjon ved innsnevring av blodårene. Redusert blodtilførsel bringer risikoen for perifer vaskulær sykdom, melder CDC. Denne sykdommen hindrer blodstrøm i de store arteriene i armer og ben, og kan forårsake smerte og vev tap. CDC legger til at røyking fører til koronar hjertesykdom, som, som i 2010, er den ledende dødsårsaken i USA. En annen effekt av røyking er økt risiko for mage aortaaneurisme. Når man sammenligner røykere til ikke-røykere, røyking øker den samlede risiko for koronar hjertesykdom med to til fire ganger.

Røyking og Respiratory Disease

Både CDC og US Department of Health and Human Services-rapport at røyking forårsaker lungekreft. Faktisk, sigarett-røyk menn kjører en 23-ganger økt risiko for å utvikle sykdommen, mens kvinnene kjører en 13 ganger høyere risiko enn ikke-røykere. Røyking er også knyttet til emfysem, bronkitt og kronisk luftveisobstruksjon på grunn av skader pådratt i luftveiene og alveolene i lungene.

Røyking og kreft

Ifølge CDC, økt risiko for kreft hos røykere er ikke begrenset til, lungekreft. Faktisk, røyking er knyttet til en rekke kreftformer, inkludert akutt myeloid leukemi, blærekreft, livmorhalskreft, spiserørskreft, nyrekreft, kreft i larynx, oral cancer, kreft i halsen, magekreft og livmorkreft.

Røyking og graviditet

Røyking fører til komplikasjoner under svangerskapet, samt pre- og post-natal komplikasjoner. Ufruktbarhet, pre-term levering, dødfødsel, lav fødselsvekt og krybbedød er risikoen med å røyke før, under og etter svangerskapet, melder CDC. Komplikasjoner er ikke begrenset til kvinner. The New York Times melder at røyking kan skade en manns seksualitet og fruktbarhet. Det reduserer sperm motilitet og reduserer sperm lang levetid. Studier rapportert i New York Times viser også at menn som røyker har lavere libido.

Andre risikoen ved røyking

På grunn av en lavere bentetthet hos postmenopausale kvinner som røyker enn de som aldri har røykt, er det en økt risiko for hoftebrudd. Røykere er mer sannsynlig å møte degenerative lidelser og skader i ryggraden enn ikke-røykere. Røykere har også mer problemer utvinne etter operasjonen.

Alkohol og Umiddelbar Personskade

Risikoen for utilsiktede skader som trafikkskader, faller, drukning, brannskader og utilsiktede skytevåpen skader øker med alkoholforbruk. Fare for ubeskyttet sex, sex med flere partnere, og økt risiko for seksuelle overgrep også stige med alkoholbruk, som potensielt kan føre til sammentrekning av seksuelt overførbare infeksjoner eller uønsket graviditet. Alkohol forgiftning kan oppstå når høyt alkoholnivå i blodet undertrykke det sentrale nervesystemet. Tap av bevissthet, lavt blodtrykk og kroppstemperatur, koma, respirasjonsdepresjon og død kan følge av alkoholforgiftning.

Alkohol og leversykdom

Overdrevent alkoholforbruk fører til leversykdommer som alkoholisk hepatitt og skrumplever, som er blant de 15 viktigste årsakene til alle dødsfall i USA med skrumplever, blir leveren så sterkt skadet at det ikke er i stand til å fungere skikkelig. Forverring av leverfunksjon og forstyrrelser med medisiner kan oppstå i alkoholbrukere med hepatitt C-viruset.

Alkohol og nevrologiske og psykiatriske sykdommer

Trussel for demens, hjerneslag og nevropati er nevrologiske bekymringene til overdreven alkoholbruk, ifølge CDC. Den menneskelige hjerne naturlig krymper som folk alder, men tung drikking hastigheter krymping av visse nøkkelregioner og kan føre til hukommelsestap og andre symptomer på demens. Drikking fører også til problemer med evnen til å planlegge, foreta vurderinger og problemløsning. Risiko for depresjon, angst og suicidale tendenser også øke med bruk av alkohol.

Alkohol og kreft

Muligheten for kreft øker med økende mengder alkohol. Disse krefttyper inkluderer, men er ikke begrenset til, kreft i munnen, kreft i halsen, spiserørskreft, leverkreft, tykktarmskreft, brystkreft og, rapporterer CDC.