Digidexo.com

Om Protein

Protein er nødvendig som en del av et balansert kosthold for å holde seg frisk. Den finnes i melk, kjøtt, ost, egg, fisk, nøtter, frø, tofu og andre matvarer som peanøttsmør og yoghurt. Spiser nok protein fra en rekke matvarer, inkludert protein fra grønnsaker er avgjørende for vekst, god helse og livet selv.

Funksjon

Protein inneholder kjeder av aminosyrer; åtte er essensielle aminosyrer viktig for å bygge muskler, hår, hud, negler og vitale organer. Selv om kroppen produserer noen aminosyrer uavhengig av hverandre, kan det ikke gi de åtte essensielle aminosyrer; de må innhentes gjennom inntak for å holde kroppen sunn.

Effekter

Idrettsutøvere og kroppsbyggere spiser enorme mengder proteinrik mat inkludert whey protein shakes å bygge muskler tetthet og masse å forbedre evne og ytelse. Forskjellige proteiner har en unik kjede-sekvensen ansvarlig for en bestemt funksjon. En typisk protein kan inneholde nær 500 aminosyrer.

Typer

Navnene på de åtte essensielle aminosyrer er leucin, isoleucin, valin, treonin, metionin, fenylalanin, tryptofan og lysin; alle er nødvendig av kroppen for vekst og reparasjon. Ordet protein kommer fra det greske ordet "proteios", som betyr primære.

Funksjoner

Aminosyrer er laget av enkle forbindelser som svovel, karbon, hydrogen, nitrogen og oksygen; Det er omtrent 13 av dem i tillegg til de åtte essensielle aminosyrer. Kobling sammen til kjeder, er disse aminosyrer som kalles peptider.

Størrelse

Størrelsen til en typisk proteinmolekyl er 3 nm (nanometer). I 1958 Frederick Sanger først sekvensert insulin og vant Nobelprisen. Proteiner pakke DNA pent og sikre de riktige genene går til de riktige stedene til riktig tid. Rekkefølgen på ting ikke alltid går etter planen; av og til når formen av proteinet blir endret, eller den er foldet på riktig måte, kan den ikke gjøre jobben sin fullstendig. Hvis det muterte cellen jobb er å ødelegge dårlige celler, de dårlige cellene står fritt til å spre seg og skape kaos i kroppen. Når dette skjer, vi kaller det kreft.